MAFIJE

Deset najopasnijih bandi svijeta: Svi su brutalni, ali niko nije ni blizu kao MS-13

Indy100

20.4.2018

I dok za neke od bandi uglavnom znamo iz TV serija i filmova, tu su i one za koje, najvjerovatnije, većina nas nikad nije ni čula. A baš neke od njih spadaju u red najsurovijih i najbrutalnijih kriminalnih organizacija na svijetu.

Predstavljamo vam 10 najpoznatijih i najbrutalnijih bandi koje postoje na svijetu. 

10. Koza nostra

Koza nostra ili u prijevodu Naša stvar, korijene vuče iz istočnog Njujorka gdje su bili migranti iz Italije. Koza Nostra je jedna od najčuvenijih Sicilijanskih mafija na svijetu. Pretpostavlja se da ima oko 25.000 članova i više od 250.000 ispostava širom svijeta. Poznati su po tome što sarađuju sa drugim kriminalnim grupama posebno kada je u pitanju trgovina drogom.


8. Va Čing

U pitanju je kineska banda poznata kao i "Dub Si" osnovana u San Francisku tokom šezdesetih godina. Članovi ove bande su uglavnom mladi momci. Najviše se bave pranjem novca i zločinima povezanim sa finansijama u Los Anđelesu i istočnoj Aziji. I kako se tvrdi veoma su vješti u "zarađivanju" novca.


7.Jakuze

Ovo je tradicionalna banda iz Japana. Njeni članovi su u obavezi da prekinu sve veze sa svojim porodicama kako bi dokazali lojalnost svom mafijaškom bosu. Tvrdi se da imaju više od 100.000 članova.


6. Blods

Poznata banda iz Los Anđelesa osnovana kao klub još davne 1972. godine. Za razliku od svojih najvećih rivala - Kribsa, oni preferiraju crvenu odjeću i crvene marame. Banda je podijeljena u takozvane setove - i svaki se razlikuje po osobenoj taktici. Oni se prepoznaju po bojama, odjeći, simbolima, tetovažama, grafitima...


5. Banda iz 18. ulice

Poznatija je i kao M18. To je surova kriminalna organizacija osnovana u Los Anđelesu. Vjeruje se da ima više od 65.000 članova u 120 gradova. Najveći rivali su im bande Blods, MS13 i Krips. Imaju veoma brutalne rituale poput "18 sekundi premlaćivanja". Time jedni druge primoravaju na poslušnost i odanost bandi.


9. Krips

Krips je afro-američka banda osnovana u Los Anđelesu 1969. godine. Počeli su kao lokalna banda a sada su jedna od najvećih kriminalnih grupa na svijetu. Poznati su što nose odjeću u plavoj boji kao i plave marame. Vjeruje se da ova banda ima između 30 i 35 hiljada članova. Najveći rival im je banda po imenu Blods. Umiješani su u ubistva, pljačke i trgovinu drogom.


4. Los Zetas

Svoje korijene vuče iz Meksika a predstavlja jedan od najjačih kartela na svijetu koji se bave drogom. Ova banda kontroliše 11 država u Meksiku. Svoje aktivnosti najviše sprovode u Meksiku ali imaju veze i u SAD.


3. Arijevsko bratstvo

Ova banda je poznata kao Brend, AB ili Jedan-Dva. Ova banda je odgovorna za jednu četvrtinu svih ubistava u zatvorima širom Amerike. Ako neko želi da postane član ove bande mora da ubije nekog - po narudžbini. Imaju oko 20.000 članova kako u zatvorima tako i van njih.


2.Latinski kraljevi

Ovo je najbolje organizovana banda na svijetu. Latinski kraljevi su osnovani u Čikagu tokom četrdesetih godina. Prvi članovi su uglavnom bili Portorikanci. Ali sada dominiraju Meksikanci. Iako nisu toliko nasilni kao druge bande posebno se bave nelegalnim sticanjem novca kao i naručenim ubistvima.


1. MS-13

Ova banda, poznatija i kao Mara Salvatruća, je svakako najbrutalnija i najsmrtonosnija kriminalna organizacija na svijetu. Počeli su u Kaliforniji a danas imaju više od 70.000 članova. Mara Salvatruća je toliko brutalna da ostale nabrojane bande pored nje djeluju kao grupe ne baš pametnih ljudi koji se bave prodajom droge. Polje njihovog djelovanja je - pa moglo mi se reći sve. Od šverca droge, prodaje oružja, krađe, pa sve do trgovine ljudima i naručenih ubistava. Ne ustručavaju se i da napadnu pripadnike policije a nije im uopšte bitno ako među njihovim žrtvama ima žena i djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.