SEZONSKO POVRĆE

Nemate naviku jesti rotkvice? Evo zašto bi je trebali uvrstiti u ishranu

Uzgajaju se i konzumiraju širom svijeta, a uglavnom se jedu sirove kao povrće za salatu

Iskoristite sezonu. Facebook

Dž. R.

19.4.2024

Sezona je rotkvica, a ako dosad niste imali naviku da je konzumirate, možda bi trebali razmisliti o tome jer nosi brojne prednosti.

Smanjenje upala

Rotkvica je zeljasta višegodišnja biljka iz familije kupusa. Najpoznatija je crvena rotkvica, ali postoje i ljubičaste, crne i žute.

Uzgajaju se i konzumiraju širom svijeta, a uglavnom se jedu sirove kao povrće za salatu.

Rotkvice imaju jedinjenje koje se može pretvoriti u sulforafan. Ova fitohemikalija bogata je sumporom, a poznata je po tome što pozitivno deluje na smanjenje upala.

Također su pogodne za srce zahvaljujući tome što su izvor sulforafana, kao i drugih biljnih jedinjenja, poput antocijana. Sa zaštitnim antioksidativnim dejstvom, ova biljna jedinjenja pomažu u smanjenju upalnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, procesom koji igra ključnu ulogu u nastanku srčanih bolesti, piše Good Food.

Izvor antioksidanata

I listovi i korijen rotkvice su izvor antioksidanata sa listovima koji snadbjevaju flavonole kao što je epikatehin, a korijeni snadbjevaju jedinjenja poput pirogalola i drugih fenola. Rotkvice također sadrže vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima pomaže u zaštiti ćelija tijela od štetnih efekata starenja ili nezdravog načina života.

Rotkvice sadrže prirodno jedinjenje protiv gljivica (RsAFP2) koje može biti efikasno protiv kandide.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.