UBLAŽAVAJU RIZIKE

Najzdraviji orašasti plodovi: kako izabrati između oraha, badema i pistacija

S mnoštvom dostupnih opcija, razumijevanje njihovih posebnih prednosti i nedostataka može biti izazovno

Smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Pixabay

Dž. R.

3.6.2024

Ishrana je izvor zdravlja, a orašasti plodovi su jedna od namirnica koja nudi brojne zdravstvene prednosti.

Umanjuju rizike

Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija orašastih plodova može poboljšati cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od hroničnih bolesti. 

Pojedinci, posebno oni koji konzumiraju orahe, pokazuju poboljšane zdravstvene pokazatelje kao što su niži BMI, opseg struka, krvni pritisak, trigliceridi i razina šećera u krvi natašte.

Uključivanje orašastih plodova u prehranu može ublažiti rizik od srčanih bolesti ublažavanjem upale, poboljšanjem zdravlja arterija i smanjenjem vjerojatnosti krvnih ugrušaka, čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Međutim, uprkos njihovim prednostima, dokazano je da manje od trećine Amerikanaca uključuje orašaste plodove u svoju redovnu prehranu, dijelom zbog zabrinutosti oko unosa kalorija. 

Uprkos tome, orašasti plodovi, budući da su bogati vlaknima, biljnim proteinima i zdravim masnoćama za srce, nude zasitan međuobrok bogat hranjivim tvarima.

Koje odabrati

Bitno je odabrati sirove orašaste plodove umjesto prerađenih opcija koje se često nalaze u mješavinama grickalica za optimalne prehrambene prednosti.

S mnoštvom dostupnih opcija, razumijevanje njihovih posebnih prednosti i nedostataka može biti izazovno.

Bademi

Bademi su bogati vlaknima, vitaminom E, magnezijem i kalcijem, zajedno s fosforom i kalijem, koji doprinose rastu stanica, proizvodnji energije i imunološkoj funkciji. 

Osim toga, bademi sadrže antioksidanse i mogu pomoći u oporavku mišića.

Orasi

Uprkos nižem sadržaju proteina i vlakana te većem broju kalorija, orasi se ističu sadržajem omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca i mozga. 

Dokazano je da redovna konzumacija oraha može poboljšati kognitivne funkcije, raspoloženje i zdravlje kardiovaskularnog sistema, dok smanjuje LDL holesterol i rizik od srčanih bolesti.

Pistacije

Pistacije imaju manje kalorija u poređenju s bademima i orasima, zajedno s nezasićenim mastima, kalijem i antioksidansima korisnim za srce. 

One mogu pomoći u mršanju i poboljšati cjelokupno zdravlje smanjenjem upale.

Najzdraviji plod

U konačnici, izbor najzdravijih orašastih plodova ovisi o individualnim zdravstvenim ciljevima.

Bademi su idealni za rad imunološkog sistema i zdravlje kostiju, dok su orasi pogodni za ketogenu dijetu i promicanje zdravlja srca i mozga. Pistacije su korisne za mršanje i pružaju značajan antioksidativni poticaj.

Uključivanje raznih orašastih plodova u prehranu osigurava raznoliku lepezu nutritivnih prednosti, pridonoseći općem blagostanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.