MOŽETE IH JESTI, ALI...

Koje su namirnice najzdravije za jesti u sendvičima?

Na popisu koji je izdvojio nalaze se namirnice poput piletine, sira, jaja, šunke, kobasica, slanine, lososa, govedine, tune i povrća

Jay Gajjar/Unsplash

D. H.

prije 7 dana

Sendviči su mnogima omiljeni obrok ili međuobrok, a postoji mnogo načina i kombinacija u kojima se mogu jesti. Međutim, određene namirnice bolje je jesti u sendvičima od drugih. Dijetetičar Nigel Denby sastavio je popis najčešće korištenih namirnica u sendvičima i otkrio je li ih dobro jesti.

Na popisu koji je izdvojio nalaze se namirnice poput piletine, sira, jaja, šunke, kobasica, slanine, lososa, govedine, tune i povrća. Evo koje su prema njemu odličan odabir kao nadjev u sendviču.

Koje su najzdravije namirnice za jesti u sendviču?

Dijetetičar tvrdi da je "sir dobar izvor kalcija za zdrave kosti". Međutim, ističe da je kod odabira sira za sendvič važno voditi računa o udjelu soli i zasićenih masnoća.

Kao najbolju i najzdraviju namirnicu koju možete jesti u sendvičima, Denby izdvaja jaja. "Jaja su prirodni protein koji sadrži sve esencijalne aminokiseline. Također su prepuna drugih važnih nutrijenata poput željeza i vitamina. Uvijek su odličan izbor za sendviče", kaže on.

Još jedan dobar odabir za sendviče je piletina. "Ovo bijelo meso jedan je od najslađih izvora proteina te sadrži vitamin B, selen i fosfor, što ga čini savršenim odabirom za obrok", ističe.

Također, na popisu dobrih namirnica za nadjev u sendviču nalazi se i govedina. Denby ističe da "nemasna govedina sadrži mnogo željeza, što pomaže u održavanju zdrave opskrbe krvlju. Željezo je jedan od ključnih minerala koji nedostaje mnogim ljudima, pa je ovo jednostavan način da ga unesete u organizam."

Riba koja je bogata proteinima i koju mnogi vole jesti u sendviču, losos, za ovu popularnu ribu Denby ističe da je "prepuna proteina i omega-3 masnih kiselina. Možete odabrati konzervirani, dimljeni ili svježi losos, sve opcije su dobre".

Koje popularne namirnice ne bi trebalo toliko često jesti?

Iako ih mnogi vole jesti, namirnice poput šunke, tune, slanine i kobasica ne bismo trebali toliko često jesti u sendvičima, posebno ne svaki dan, prenosi Express.

Šunka je, uz sir, možda najpopularnija u sendvičima. Međutim, dijetetičar objašnjava da "iako je šunka dobar izvor proteina, ima dosta soli te malo vitamina i minerala, pa nije dobra kao nemasna govedina ili riba".

Mnogima omiljeni hrskavi dodatak sendvičima, slanina, dobra je za povremenu konzumaciju, ali nikako je ne bi trebalo jesti svaki dan. Razlog tomu je što ćete jedenjem slanine "unijeti više soli, a malo vitamina i minerala", tvrdi on, prenosi Express. Isto vrijedi i za kobasice koje "sadrže male količine nemasnog mesa i puno masnoće, soli i punila. Jedenjem kobasica nećete unijeti hranjive tvari u organizam", objašnjava.

Povrće je odličan odabir za jesti u sendvičima, ali ako samo jedete povrće, dijetetičar preporučuje da odaberete namaz ili nešto čime ćete unijeti proteine. "Pobrinite se da nadjev sadrži malo proteina, inače biste se mogli osjećati gladnima nedugo nakon obroka i odabrati nezdrave grickalice. Dobra opcija za to je humus", zaključuje Denby. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.