VOĆE PUNO PESTICIDA

Jagoda pod mikroskopom: Šokirat ćete se prizorom, morate ih prati na ovaj način

Iako ovaj eksperiment djeluje potpuno ludo, ljekar je zumiranjem jagode pokazao šta se sve nalazi na njoj

Brojni pesticidi i mikroorganizmi nalaze se u jagodama. Instagram

E. Ag.

prije 6 dana

Sezona je jagoda i, osim što su vrlo ukusne, dobre su i za zdravlje, tako da treba iskoristiti i uživati u njima dok ih ima u prodavnicama.

Ali, osim što prije jela treba dobro da ih operete, na Instagramu se pojavio snimak ljekara interniste koji pokazuje zašto bi bilo dobro i da ih adekvatno operete prije jela.

Naime, doktor interne medicine Tim zumiranjem je pokazao šta se sve nalazi na jagodama.

Brojni pesticidi i mikroorganizmi koji hodaju po njoj zgrozili su sve u komentarima. On je naveo da je veoma bitno pravilno pranje, za koje nije siguran da mnogi znaju kako se izvodi.

On je detaljno objasnio kako je potrebno oprati ovo voće prije jela.

- Potopiti u 1 šolju destilovanog bijelog sirćeta + 3 šolje filtrirane vode (najmanje 10 minuta) - kiselost sirćeta pomaže u uklanjanju mikroorganizama i nekih pesticida, ali ne svih.

- Dodajte sodu bikarbonu (2 kašičice) da biste formirali CO2 mjehuriće. Neki ljudi direktno kombinuju sodu bikarbonu prije potapanja u sirće, što odmah neutrališe kiselo/bazno rastvor, praktično praveći vodu i CO2 mjehuriće. Ovo zaista ne pomaže toliko (osim mjehurića koji mogu pomoći u uklanjanju prljavštine).

- Ostavite da proključa nekoliko minuta, zatim isperite vodom

- Ocijedite i osušite voće prije nego što ga stavite u fioku za voće u frižideru.

- Ovaj proces omogućio je da moje voće duže traje, sprečavajući pojavu plijesni! Neka istraživanja su pokazala kako potapanje u sodu bikarbonu i vodu također pomaže u uklanjanju pesticida (nekih, ne svih), neki tvrde da je čak bolje od potapanja u sirće, ali ne pomaže toliko s mikroorganizmima. Pretpostavljam da biste mogli prvo potopiti u sirće/vodu, a zatim u sodu bikarbonu/vodu, ali to oduzima puno vremena - rekao je u svom videu doktor Tim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.