SAVJETI STRUČNJAKA

Pravilno održavanje zdravlja kose, kože i noktiju: Evo na šta trebate obratiti pažnju

Faktori koji utječu na kosu također utječu na nokte jer su oboje napravljeni od keratina

Njega tijela počinje iznutra. Pixabay

Dž. R.

3.6.2024

Često se prema izgledu kose, noktiju i stanju kože može procijeniti zdravlje neke osobe. 

Protein keratina

Elizabet Rimer (Elizabeth Rimmer), osnivačica i direktorica London Professional Aestheticsa, koža, kosa i nokti dio su pokrovnog sistema i dijele zajedničku komponentu – keratinocite. Ove stanice potječu od matičnih stanica i proizvode keratin, protein koji čini te strukture čvrstim i vodootpornim.

Uloga prehrane

Za poboljšanje zdravlja kose, kože i noktiju prehrana igra značajnu ulogu. 

Studija iz 2019. otkrila je vezu između nedostatka mikronutrijenata i raznih stanja kože, kose i noktiju, kao što su akne, ekcemi i gubitak kose.

Ključne hranjive tvari uključuju vitamine B skupine, vitamine topive u mastima (A, E, K), cink, željezo, bakar, selen i esencijalne masne kiseline.

Dr. Amir Sadri, konsultant plastične hirurgije, za Healthline je objasnio da povezanost kože i kose s krvotokom znači da mogu vidljivo odražavati nedostatak hranjivih tvari.

Faktori koji utječu na kosu također utječu na nokte jer su oboje napravljeni od keratina.

Drugi faktori

Iako je prehrana ključna, drugi faktori poput genetike, zdravstvenog stanja i dobi također igraju ulogu. Rimer predlaže održavanje zdravlja kose, kože i noktiju raznolikom prehranom bogatom proteinima i željezom, ograničavanjem alkohola i šećera te davanjem prednosti zdravim masnoćama.

Osim toga, san je vitalan. Studija iz 2015. pokazuje da je dobra kvaliteta sna povezana s nižim rezultatima starenja kože, a studija iz 2019. ukazuje na vezu između kvalitete sna i akni.

Rimer objašnjava da se tokom spavanja tijelo obnavlja, proizvodeći kolagen, što blagotvorno djeluje na kožu. Nedostatak sna može povećati hormone stresa, što dovodi do lomljivih noktiju te problema s kosom i kožom.

Pravilan odabir proizvoda za njegu

Za tretmane kod kuće Rimer preporučuje proizvode koji sadrže ketokonazol za stanjivanje kose, ulje ružmarina, biotin i vitamine A, C i E za hranjenje folikula dlake. 

Za njegu kože savjetuje korištenje sredstva za čišćenje lica, zaštitnog faktora i retinola. Za nokte pak predlaže korištenje ulja za nokte bez parabena, kako bi zanoktice bile zdrave, i redovne pauze od lakiranja noktiju.

Noćni dodatak kolagena može zajednički koristiti kosi, koži i noktima.

U salonima tretmani keratinom mogu ojačati kosu, microneedling može povećati čvrstoću kože, a visokokvalitetna manikura može poboljšati zdravlje noktiju.

Stanja poput ekcema, psorijaze, alopecije i drugih mogu utjecati na zdravlje kose, kože i noktiju, stoga je važno konsultirati se s liječnikom radi odgovarajućeg liječenja ako imate bilo koje od ovih stanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.