U SUSRET LJETNIM DANIMA

Zaštitite se od toplotne iscrpljenosti: Obratite pažnju na ove simptome

Ako je uzrok nedostatak soli mogli biste osjetiti mučninu i povraćanje, grčeve mišića i vrtoglavicu

Nepravilno liječenje dovodi do toplotnog udara. Lloyds pharmacy

Dž. R.

4.6.2024

S dolaskom toplih dana, jako je važno pravilno se zaštiti od sunca kako ne bi riskirali toplotnu iscrpljenost, a na koncu i toplotni udar koji može oštetiti mozak i druge vitalne organe, pa čak i uzrokovati smrt.

Dvije vrste

Toplotna iscrpljenost je stanje povezano s vrućinom koja se može javiti nakon što ste bili izloženi visokim temperaturama, a često je praćena dehidracijom, mučninom te općom slabosti.

Postoje dvije vrste toplotne iscrpljenosti. Ako je uzrokovana nedostatkom vode u organizmu znakovi će biti pretjerana žeđ, slabost, glavobolja čak i gubitak svijesti.

Ako je uzrok nedostatak soli mogli biste osjetiti mučninu i povraćanje, grčeve mišića i vrtoglavicu.

Simptomi toplotne iscrpljenosti

Najčešći znakovi uključuju zbunjenost, taman urin (znak dehidracije), vrtoglavica, nesvjestica, umor, glavobolja, grčevi mišića ili abdomena, mučnina, povraćanje ili proljev, blijeda koža, pojačano znojenje i ubrzan rad srca.

Prepoznate li simptome toplotne iscrpljenosti ključno je odmah maknuti se s izvora topline i odmoriti se, po mogućnosti u klimatiziranoj prostoriji. Ako vam nije pri ruci, pokušajte pronaći najbliže hladno i sjenovito mjesto.

Osoba treba piti puno tekućine, posebno sportskih napitaka kako biste nadomjestili izgubljenu so. Uklonite svu tijesnu ili nepotrebnu odjeću, istuširajte se hladnom vodom te rashladite tijelo ventilatorom ili hladnim peškirima.

Ako takve mjere ne dovedu do poboljšanja unutar 15 minuta, potražite hitnu medicinsku pomoć, jer neliječena toplinska iscrpljenost može napredovati do toplinskog udara.

Nakon što se oporavite od toplotne iscrpljenosti, vjerojatno ćete sljedeće sedmice biti osjetljiviji na visoke temperature. Stoga je najbolje izbjegavati vrućinu i intenzivnije vježbanje dok vam liječnik ne kaže da je sigurno nastaviti s normalnim aktivnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.