BEZ IMPROVIZACIJE

Znate li kako kradljivci obilježavaju auta koja su im meta: Evo na šta trebate obratiti pažnju

Lopovi će obratiti pažnju na rutinu vlasnika i tako saznati kada ga koristi, gdje ga parkira i drugo.

Salveta je jedan od trikova kojim se koriste. You Tube

Dž. R.

prije 6 dana

Postoje neki trikovi kojima se lopovi služe kako bi označili vaš automobil kao metu za krađu, a evo koji su to i šta znače.

Rutina vlasnika

Lopovi biraju svoje mete prema dva važna kriterijuma. Jedan od njih je mogućnost korištenja dijelova ukradenog automobila ili jednostavnost prodaje vozila na crnom tržištu polovnih vozila u izvozu.

Tako ako se vozač vrati do parkiranog automobila i pronađe običan ubrus postavljen na kvaku vrata ili neki drugi dio automobila, trebalo bi da se zabrine, jer nakon što je salveta postavljena, lopovi će obratiti pažnju na rutinu vlasnika i tako saznati kada ga koristi, gdje ga parkira i drugo.

Laki plijen

Primjera radi, ako salveta ostane na autu više dana, to znači da vozač automobil ne koristi svakodnevno pa s tim informacijama lopovi čekaju najbolji trenutak da ga ukradu. U tom slučaju nikad nije riječ o improviziranoj krađi već su meta automobili visoke prosječne vrijednosti koji se često prate i namjeravaju ukrasti "po narudžbi".

Još jedan jasan znak krađe je podizanje brisača vjetrobranskog stakla i njihovo ostavljanje na tome. Tako, ako ih niko ne spusti nekoliko dana, lopovi znaju da je riječ o lakom plijenu jer se malo vozi i ne obraća mu se previše pažnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.