NEVJEROVATNO

Australki ljekari iz mozga izvadili živog crva dugog osam centimetara

Ophidascaris robertsi je okrugli crv koji se obično nalazi u pitonima

Pacijentica bolnice u Kanberi označava prvi slučaj u svijetu da je parazit pronađen kod ljudi. Telanganatoday.com

E. Ag.

29.8.2023


Na Odjelu za zarazne bolesti bolnice u Kanberi ljekari su ostali u čudu kada su tokom operacije na mozgu žene uočili crva, i to živog.

Neurohirurg dr. Hari Prija Bandi (Priya) izvadio je 8 centimetara dugu parazitsku glistu iz svoje pacijentice, piše „The Guardian“. Pacijentica, 64-godišnja žena iz jugoistočnog Novog Južnog Velsa, prvi put je primljena u svoju lokalnu bolnicu krajem januara 2021. nakon što je tri sedmice trpjela bolove u trbuhu i proljev, praćene stalnim suhim kašljem, temperaturom i noćnim znojenjem.

Do 2022. njeni su simptomi također uključivali zaboravnost i depresiju, što je potaknulo upućivanje u bolnicu u Kanberi. MRI njenog mozga otkrio je abnormalnosti koje zahtijevaju operaciju.

- Neurohirurzi se redovno bave infekcijama u mozgu, ali ovo je bio nalaz koji se dogodi jednom u karijeri. Niko nije očekivao da će to pronaći - rekao je dr. Senanajake.

O kakvom se crvu radi

Iznenađujuće otkriće potaknulo je tim u bolnici da se brzo okupi kako bi otkrili o kakvoj se vrsti crva radi i, što je najvažnije, odlučili o daljnjem liječenju koje bi pacijentica mogla trebati.

- Kanbera je malo mjesto pa smo crva, koji je još bio živ, poslali ravno u laboratorij naučnika CSIRO-a koji je vrlo iskusan s parazitima - rekao je Senanajake, prenosi Index.hr.

- Samo ga je pogledao i rekao: „O moj Bože, ovo je Ophidascaris robertsi.“

Ophidascaris robertsi je okrugli crv koji se obično nalazi u pitonima.

Pacijentica bolnice u Kanberi označava prvi slučaj u svijetu da je parazit pronađen kod ljudi.

Kako se zarazila

Pacijentica živi u blizini jezera gdje žive pitoni. Uprkos tome što nije imala direktni kontakt sa zmijom, često je sakupljala autohtone trave oko jezera za korištenje u kuhanju, rekao je Senanajake.

Ljekari i naučnici koji su uključeni u njen slučaj pretpostavljaju da je piton možda izbacio parazita putem fekalija u travu. Vjeruju da se pacijentica vjerovatno zarazila parazitom direktnim dodirivanjem trave ili njenom konzumacijom.

Pacijentica se oporavlja, ali se njeno stanje još oprezno prati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.