TOKOM OPERACIJE

Zašto hirurzi biraju plave ili zelene mantile, i kako to može spasiti život

Ako imamo krv na crvenom mantilu, mislite li da bismo to mogli dobro vidjeti?

Hirurzi. Facebook

El. T

12.4.2024

Jeste li se ikada zapitali zašto su doktorski mantili plave ili zelene. To je karakteristika koja se razumljivo zanemaruje kada se žuri na hitnu pomoć s bilo čime, od slomljene ruke do nekog drugog teškog stanja. No, jedan TikToker sada tvrdi da ove zelenkaste nijanse nipošto nisu slučajnost ili modni odabir, već služe vrlo korisnoj svrsi.

Student urologije sa sjedištem u SAD, Hanter Norton (Hunter Norton), na TikToku je nedavno podijelio video u kojem objašnjava zašto, primjerice, crvena boja ne dolazi u obzir, piše Mirror.

To je prije svega zato što je crvena previše slična boji krvi, pa ju je teže uočiti u potencijalno opasnim po život situacijama - osobito kada je pacijent na operacijskom stolu. Objavljujući šaljivi video s igranjem uloga na svojoj stranici (@norton_fam) je objasnio: "Ako imamo krv na crvenom mantilu, mislite li da bismo to mogli dobro vidjeti? "...Plus krv na svijetloplavom ili zelenom ne izgleda baš kao krv, pa je manje strašna."

@norton_fam Roses are red, surgical gowns/drapes are not #medicalstudent #medicaltiktok #medicalhumor #doctorsoftiktok #nursesoftiktok #fyp ♬ TEXAS HOLD 'EM - Beyoncé

Prema izdanju Today's Surgical Nurse iz 1998., ova praksa je bila norma u bolnicama još od ranog 20. stoljeća, nakon što je jedan hirurg pionir prešao s bijelih na zelene mantile. Doktori su u početku odabrali bijelu jer je to 'boja čistoće', ali Scienceline sugerira da zelena zapravo djeluje bolje, služi kao potpuni kontrast crvenoj i omogućuje da se krv odmah istakne.

Crveni mantili su također izbjegavani jer mogu potaknuti nešto što je poznato kao 'alter efekt'. Odnosno, kada je oko dugo fokusirano na crvenu ili ružičastu boju mozak može postati neosjetljiv na tu boju pa tako crveni signali u mozgu nestaju. Gledajući na trenutak u zelene nijanse oko se lakše ponovno privikava na crvenu i time lakše uočava ljudska oštećenja u tijelu.

Hunterov TikTok susreo se sa stotinama iznenađenih korisnika, a mnogi su prethodno bili uvjereni da je zelena boja odabrana iz sasvim drugih razloga. Jedna je osoba napisala: "Mislio sam da je to dijelom zbog psihologije s pacijentima, da zelena i plava opuštaju i smiruju pacijente." Na to mu je odgovorio student urologije i dodao: "I to!"

Međutim, drugi obožavatelji koji također rade u medicinskoj struci, tvrdili su da su njihove bolnice odustale od trenda zelenih mantila. "Ipak, u Australiji su crvene", komentirala je jedna osoba, a druga se uključila: "Ironično, filipinski Zavod za zaštitu od požara ima uniformu s kamuflažnim printom u narandžastoj boji." 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.