BROJNE PROMJENE

Utjecaj atmosferskog pritiska: Šta se dešava u tijelu dok letite avionom

Uobičajeno je da se avioni kreću na visini između 10 i 12 kilometara

Zbog pritiska u kabini moguće je da osjetite blage bolove u stomaku ili nadutost. Facebook

E. Ag.

10.6.2024

Letenje avionom nije nimalo nalik boravku na zemlji – dovoljno je da pogled usmjerite ka prozoru u avionu i to ćete shvatiti. Ali nije samo osjećaj drugačiji, već i vaši organi osjećaju razliku. U tijelu se dešavaju prilično velike promjene kad ste u avionu, a sve zbog atmosferskog pritiska.

Što je avion na većoj visini, to je atmosferski pritisak manji, a to na tijelo utječe na različite načine.

Simptomi i nuspojave

Uobičajeno je da se avioni kreću na visini između 10 i 12 kilometara. Da bi ljudi u avionu preživjeli na ovoj visini, u unutrašnjosti aviona se pritisak reguliše upumpavanjem kisika u kabinu. Time se simulira okruženje koje daje osjećaj kao da ste na visini od otprilike dva kilometra, što je visina slična nekim planinskim područjima.

Zbog visine na kojoj avion leti, tijelo može da osjeti nekoliko simptoma i nuspojava. Naprimjer, krv apsorbuje manje kisika, zbog čega možete da budete malo pospani ili da imate glavobolju.

Pored toga, vlažnost zraka na ovoj visini može da bude veoma niska, pa je moguće da osjetite blagu dehidraciju i da koža postane suha. U kombinaciji sa kabinskim pritiskom, to može privremeno da utječe čak i na vaše čulo okusa.

Zbog pritiska u kabini moguće je da osjetite blage bolove u stomaku ili nadutost, pošto se plinovi u crijevima šire kako se avion penje na veću visinu, a pritisak u letjelici opada.

Tromboza vena

Često se raspravlja i o tome da li letenje avionom može da bude krivac za trombozu vena, koja se dešava kada se u dubokim venama formiraju krvni ugrušci. To se najčešće dešava na venama nogu, a može da se razvije ukoliko sjedite previše dugo.

Evo i nekoliko savjeta kako da vam bude prijatno da letite avionom i kako da ostanete zdravi.

- Povremeno ustanite da protegnete noge

- Pijte dosta vode i budite hidrirani

- Slanim nazalnim rastvorom se izborite protiv suhog zraka

- Hidratantnom kremom spriječite da vam koža bude suha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.