RIJEČ STRUKE

Bol u kuku ublažite laganim hodanjem ili plivanjem

Da biste smanjili pritisak, koristite ručna kolica za namirnice i prtljag s točkovima, navodi dr. Buljugić

Bol u kuku. hingehealth.com

prije 7 dana

Bol u kuku je vrlo česta pojava s kojom se susreće veliki broj svjetske populacije. Bol u kuku je opći izraz za bol koja se osjeća u kuku ili oko zgloba kuka, međutim, kaže dr. Edin Buljugić, fizijatar, ne osjeća se bol uvijek u samom kuku, nego se bol može osjetiti u preponama ili butinama i širiti se do koljena. Fizijatar savjetuje kako se riješiti te neugodnosti.

Tjelesna težina

- Na svakih 10 kilograma dodatne tjelesne težine koju nosite postoji dodatnih 50 kilograma pritiska na kukove i koljena. Ako vaši zglobovi osjećaju naprezanje, pronađite težinu koja vam najviše odgovara i razgovarajte sa svojim ljekarom najboljim načinima mršavljenja. Ovisno o tome što uzrokuje bol u kuku, gubitak viška kilograma može pomoći i olakšati kretanje – navodi dr. Buljugić.

Također dodaje da je potrebno smanjiti teret jer se težina ne odnosi samo na tjelesnu masnoću, bokovi također apsorbiraju težinu svega što nosite u rukama i na leđima. Da biste smanjili pritisak, savjetuje fizijatar, koristite ručna kolica za namirnice i prtljag s točkovima. Ako nosite torbicu, razmislite o stilu ruksaka kako bi vam težina bila ravnomjerna preko leđa.

- Ima smisla odmoriti kuk dok bol ne popusti. Nakon što to učinite, prepišite sebi dnevnu dozu vježbe za izgradnju jačih mišića i zadržavanje ukočenosti zglobova. Pitajte svog ljekara da li bi vam aktivnosti s malim utjecajem, poput hodanja, plivanja ili joge, olakšale stanje – navodi fizijatar.

Vrijeme vježbanja

Kretanje, navodi, će pomoći u kukovima, ali to nije vrijeme za trčanje nizbrdo ili kickboxing. Treba početi polako s nekoliko minuta na sobnom ili eliptičnom biciklu, a kako bol ustupa snagu, možete povećati vrijeme vježbanja.

Dr. Buljugić: Smanjite teret. Facebook

- Za vrhunsku vježbu s niskim utjecajem upotrijebite bazen ili spa centar. Voda podržava vaše tijelo i uklanja dio stresa sa zglobova. Omogućava i slobodnije, glatke pokrete i pruža dobar otpor za jačanje mišića. Razgovarajte sa svojim ljekarom ili fizioterapeutom o vježbama koje će vam pomoći u kukovima – govori dr. Buljugić.

Koristite toplotu i hladnoću

- Imate li pri ruci vrećicu smrznutog povrća? Umotajte ga u tanki ručnik i pritisnite ga direktno na bokove kako biste ublažili bol. Upotrijebite toplinu, poput vrućeg tuša ili obloga, za opuštanje mišića neposredno prije istezanja. Ponekad je odgovor za bol u kuku ispod vaših prstiju. Visoke potpetice stavljaju vaše stopalo pod neprirodan ugao i mogu odbaciti poravnanje vašeg tijela, što može uzrokovati bol u kuku. Umjesto toga isprobajte ravne cipele – kazao je dr. Buljugić.

Fizikalna terapija

Bol u kuku može se tretirati i primjenom fizikalnih procedura koji u znatnoj mjeri mogu poboljšati stanje. Bol u kuku može se s analgetskim strujama (TENS,IFS,DDS), kratkovalnom dijatermijom, terapijskim ultrazvukom, tekar terapijom, vakuum terapijom i „deep oscilation“ terapijom.

NESTEROIDNI

protuupalni lijekovi (NSAID), poput ibuprofena i naproksena, uobičajeni su način da se oslobodite bolova u kuku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.