ANALIZA PODATAKA

Značajan napredak u imunoterapiji: Odstranjivanje određenih enzima može poboljšati imunitet na tumore

Kancerogene su ćelije koje se ne razvijaju i ne dijele pravilno

Ilustracija tumora. Društvene mreže

FENA

prije 4 dana

Imunoterapija je jedan od ključnih pristupa u borbi protiv raka, usmjerena na jačanje sposobnosti vlastitog imunološkog sistema za borbu protiv tumora. Naučnici iz Beča su, uklanjanjem određenih enzima koji utječu na aktivnost gena u ćelijama "čuvarima" imunog sistema, značajno poboljšali imuni odgovor protiv tumora. To saznanje otvorilo je put ka novim terapijskim strategijama u liječenju raka.

Kancerogene su ćelije koje se ne razvijaju i ne dijele pravilno. Zato što su to ćelije koje je proizvelo samo tijelo, imuni sistem ih ne prepoznaje i ne identificira kao prijetnju. Imunoterapije služe za identificiranje takvih ćelija i aktiviranje imunog sistema u njihovom suzbijanju.

Dendritske, "čuvari" ćelije u ljudskom organizmu otkrivaju prisutnost stranih tijela, poput virusa i bakterija, i pomažu u pokretanju imunološkog odgovora. One nastaju iz drugih, nezrelih ćelija i mogu formirati različite podgrupe kroz promjene u svojoj genskoj aktivnosti. Te podgrupe ispunjavaju različite funkcije unutar imunološkog sistema. Nije potpuno jasno kako specifične promjene u genetskim "prekidačima" utječu na te procese.

U istraživanju, koje su proveli naučnici Centra za istraživanje raka i Sveobuhvatnog centra za rak Medicinskog univerziteta u Beču kao i Opće bolnice u Beču (AKH), istraživači su inhibirali dva enzima koja kontrolišu te genetske "prekidače" da bi utvrdili kako to utječe na razvoj dendritskih ćelija. Fokusirali su se na specifične enzime HDAC1 i HDAC2.

- Kroz analizu više podataka, otkrili su da je razvoj određenih podgrupa dendritskih ćelija bio poremećen zbog nedostatka enzima HDAC1. To ukazuje na to da HDAC1 ima ključnu ulogu u njihovom nastanku. Kad HDAC1 nedostaje, dendritske ćelije mijenjaju svoj imunološki odgovor, što poboljšava nadzor nad tumorima, dok uklanjanje enzima HDAC2 nije imalo značajan utjecaj na razvoj dendritskih ćelija - navode iz Ureda Grada Beča u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.