BROJNE STUDIJE

Rizici hormonalne terapije u menopauzi: Okretanje alternativi može donijeti više štete

Liječenje treba biti personalizirano na temelju simptoma i historije bolesti, uz redovnu ponovnu procjenu

Hormonska terapija u menopauzi može poboljšati kvalitetu života. Pixabay

Dž. R.

3.6.2024

Oklijevanje nakon što vam se predloži hormonska terapija kako bi ublažili simptome menopauze je sasvim razumljivo. Mnoge žene se pitaju je li sigurna, a čak i ljekari nerijetko budu frustrirani kontradiktornim porukama koje dolaze iz naučne zajednice kada su u pitanju rizici ove terapije.

Međutim, nova analiza Inicijative za žensko zdravlje, objavljena u časopisu JAMA, pruža dodatne dokaze koji podržavaju sigurnost hormonske terapije. Studija nije otkrila povećan rizik od smrti od svih uzroka u bilo kojoj dobnoj skupini u poređenju s placebom.

Nova analiza

Dok su rani rezultati od prije više od 20 godina ukazivali na veći rizik od srčanog udara, dugoročni podaci nisu pokazali značajnu razliku između onih koji su koristili hormonsku terapiju i onih koji nisu.

Rizik od moždanog udara bio je nizak među mlađim korisnicama hormona, s manje od jednog dodatnog slučaja na 1.000 žena koje su koristile terapiju estrogen-progestin.

Rizik od raka dojke varirao je ovisno o vrsti hormonske terapije,  sam estrogen, koji su koristile samo žene koje su imale histerektomiju, smanjio je rizik od raka dojke za 20 posto, dok je dugotrajna upotreba kombinirane terapije estrogen-progestin povećala rizik za oko 20 posto, iako je apsolutni rizik ostao nizak.

Osim toga, utvrđeno je da hormonska terapija smanjuje rizik od preloma za 33 posto u svim dobnim skupinama u poređenju s placebom. Terapiju je odobrila FDA za smanjenje gubitka koštane mase i sprječavanje preloma.

Omjer rizika i koristi

Omjer rizika i koristi hormonske terapije bio je najpovoljniji za žene u dobi od 60 godina ili mlađe, što je u skladu s prethodnim istraživanjima. Stručnjaci se nadaju da će ova otkrića razjasniti dobrobiti i rizike hormonske terapije.

Dr. Stefani Fobijon (Stephanie Faubion), direktorica Centra za žensko zdravlje na klinici Mayo, za portal Everyday Health naglasila je da je hormonska terapija i dalje najefikasniji tretman za simptome menopauze i da se nedovoljno koristi. Za žene mlađe od 60 godina i unutar 10 godina od početka menopauze koristi općenito nadmašuju rizike.

Fobijon je istaknula da više studija potvrđuje efikasnost hormonske terapije u liječenju valunga, a dobrobiti su nadmašile rizike kod žena u 50-ima, grupi koja će najvjerojatnije biti liječena zbog vazomotornih simptoma.

Dugoročni podaci

Kada se žene nepotrebno brinu o hormonskoj terapiji, mogu se okrenuti nehormonskim tretmanima poput antidepresiva i dodataka prehrani, za koje nedostaju dugoročni podaci o sigurnosti. Ove alternative mogu imati štetne efekte, kao što je debljanje od gabapentina.

Također, nedostaju podaci o sigurnosti kanabisa koji se koristi za upravljanje simptomima, a mnogi dodaci se lažno reklamiraju kao sigurniji od hormona koje je odobrila FDA.

Tri primarne upotrebe

Američko Društvo za menopauzu identificiralo je tri primarne upotrebe hormonske terapije: liječenje vazomotornih simptoma, rješavanje genitourinarnog sindroma menopauze i sprječavanje gubitka koštane mase.

Liječenje treba biti personalizirano na temelju simptoma i historije bolesti, uz redovnu ponovnu procjenu.

Ne postoji fiksno trajanje hormonske terapije, ovisi o stalnim potrebama i zdravstvenim promjenama.

Neke žene mogu nastaviti s terapijom dugoročno ako simptomi potraju, a drugi tretmani su neadekvatni.

Valunzi i noćno znojenje mogu značajno utjecati na živote žena, dovodeći do propuštenih prilika u karijeri. Ovi simptomi u prosjeku mogu trajati 7 – 9 godina, a jedna trećina žena ih doživljava i duže. Hormonska terapija može pružiti olakšanje i poboljšati kvalitetu života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.