ŽIVOTNI PROCES

Želite zaustaviti starenje: Evo šta trebate znati o kozmetičkim tretmanima

Važno je da prepoznate i evaluirate svoje osjećaje o starenju umjesto da ih odbacite

Kozmetički zahvati mogu ponuditi rješenje. Facebook

Dž. R.

6.6.2024

Za ženu je veliki emocionalni izazov promatranje procesa starenja. Iako izgled nije sve, nezadovoljstvo vlastitim izgledom može utjecati na raspoloženje, motivaciju i društveni angažman. Kozmetički zahvati mogu ponuditi rješenje, ali odluka kada je dosta je osobna.

Razumijevanje osjećanja 

Važno je da prepoznate i evaluirate svoje osjećaje o starenju umjesto da ih odbacite. Emocije pružaju vrijedne uvide, a njihovo potiskivanje ne znači da nestaju. Starenje ima stvarne društvene posljedice koje često prolaze nezapaženo, ostavljajući pojedince da se sami nose s njima.

Studija iz 2017. na više od 1.800 žena starijih od 50 godina istaknula je fizičke i psihičke efekte starenja, naglašavajući potrebu za društvenim priznanjem doprinosa starijih osoba.

Istraživanje kozmetičkih zahvata

Kako ljudi stare, mogli bi razmotriti postupke za ublažavanje efekata starenja. Uobičajene opcije uključuju zatezanje lica, povećanje brade, botoks, popunjavanje bora, injekcije kolagena i lasersko obnavljanje kože.

Dok ovi postupci imaju za cilj pomladiti kožu, nijedan ne može u potpunosti zaustaviti proces starenja.

Za minimalno invazivne tretmane poput botoksa potrebno je redovno održavanje.

Prije početka bilo kakvog liječenja, ključno je imati iskren razgovor sa stručnjakom o realnim ishodima. Donošenje slika željenih rezultata može pomoći, ali ključno je razumijevanje da nijedan postupak ne može prkositi DNK.

Sva lica tretmana

Odluka o podvrgavanju kozmetičkim zahvatima uključuje vaganje nekoliko faktora kao što su cijena, vrijeme, potencijalne nuspojave, nezadovoljstvo prethodnim rezultatima i sklonost prirodnom starenju. Postupci mogu biti skupi i zahtijevaju stalne sesije, poput botoksa, koji treba održavati svaka tri mjeseca.

Komplikacije i ciljevi

Svaki zahvat nosi rizike, a vrijeme oporavka je različito. Realna očekivanja su vitalna, kozmetički tretmani mogu pomoći u elegantnom starenju, ali neće ukloniti sve znakove starenja. Neophodno je konsultirati se sa stručnjakom o mogućim rezultatima.

Ako postupci postanu opterećujući ili neugodni, preispitajte njihovu vrijednost. Kada tretmani počnu izgledati kao gnjavaža, istražite kućne lijekove i jednostavnije prakse samonjege.

Njega kod kuće

Čak i bez kozmetičkih tretmana samopomoć može uključivati njegu kože kod kuće i prilagodbu načina života.

Proizvodi s vitaminima A, C i E, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, terapija LED svjetlom i svakodnevna upotreba SPF-a mogu pomoći. U emocionalnom smislu, ključno je fokusiranje na kvalitete izvan izgleda, fizičku aktivnost, bavljenje hobijima i održavanje društvenih veza.

Odraz života

Prihvatite starenje kao odraz dobro proživljenog života. Vođenje dnevnika može pomoći u istraživanju dubljih emocija povezanih sa starenjem. 

Promjena medijske konzumacije koja uključuje različite, realistične prikaze starenja također može utjecati na perspektivu.

Ako emocije povezane sa starenjem utječu na svakodnevni život, traženje terapeuta specijaliziranog za starenje, izgled tijela ili srodna područja može pružiti podršku i vodstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.