RANO ISKUSTVO

Kako doživljavate vlastitu vrijednost: Znakovi da su vas odgojili emocionalno nedostupni roditelji

Tina Fej izdvojila je tri posljedice s kojima se susreću žene

Facebook

D. R.

18.5.2024

Odrastanje uz emocionalno nedostupne roditelje može imati dugotrajan utjecaj, posebno na kćerke. Često to rano iskustvo oblikuje način na koji upravljaju odnosima i percipiraju vlastitu vrijednost. 

Osim toga, može dovesti do poteškoća u izražavanju emocija i razvijanju zdravih granica u odrasloj dobi. Porodična i bračna savjetnica, Tina Fej (Fey), izdvojila je još tri posljedice s kojima se susreću žene koje su odrastale s toksičnim i emocionalno nedostupnim roditeljima.

Perfekcionizam

Perfekcionizam je česta osobina koja se može vidjeti kod žena koje su odrasle s emocionalno nedostupnim roditeljima, kaže savjetnica. "Možda su od malih nogu osjećale da moraju biti savršene kako bi zaslužile naklonost ili odobravanje svojih roditelja. To može dovesti do doživotne potrage za savršenstvom, gdje svaku pogrešku smatraju ličnim neuspjehom", rekla je za Hack Spirits.

Dodaje da u odrasloj dobi još uvijek mogu osjećati pritisak da uvijek ispravljaju stvari, često po cijenu vlastitog mentalnog i emocionalnog blagostanja. "Prihvaćanje naših nesavršenosti i otpuštanje potrebe za savršenstvom može biti oslobađajuće putovanje prema zdravijim odnosima", navodi Fej.

Poteškoće s povjerenjem 

- Povjerenje može biti nezgodna stvar za žene koje su odrasle s emocionalno nedostupnim roditeljima. Njihova su ih rana iskustva možda naučila da oni, koji bi ih trebali voljeti i štititi, također mogu iznevjeriti. To može stvoriti duboko ukorijenjen strah od ranjivosti i borbu za povjerenje u druge - objašnjava savjetnica.

Kada odrastu, to se može nastaviti u obliku stalnog dvoumljenja u vezama. To može biti velika prepreka za stvaranje značajnih i intimnih veza.

Borba sa samopouzdanjem

- Samopouzdanje često pati kada odrastate uz emocionalno nedostupne roditelje - ističe savjetnica. Stalni osjećaj da nismo dovoljno dobri može negativno utjecati na našu percepciju samog sebe. To može rezultirati osjećajem bezvrijednosti i borbom da prepoznamo i proslavimo vlastita postignuća.

- Izgradnja samopouzdanja je putovanje ljubavi prema sebi i prihvaćanja. Radi se o prihvaćanju naših snaga, priznavanju naše vrijednosti i shvaćanju da zaslužujemo ljubav i poštovanje- zaključila je Fej.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.