RAZGOVOR

Profesor Asim Mujkić o rezoluciji o Srebrenici za "Avaz": To je civilizacijski dokument

Na neki način mi je i drago što će se sljedbenici zločinačkih politika okupiti u Srebrenici

Mujkić: Jasno je ko su pravi kočničari razvoja. Facebook

Alen Bajramovic

25.4.2024

O značaju UN-ove rezolucije o Srebrenici i podjeli svijeta na civilizaciju i barbare po pitanju njenog usvajanja, fašističkim porukama Milorada Dodika i opasnostima od eventualnih nemira za "Avaz“ govori Asim Mujkić, poznati bh. sociolog i filozof, profesor Fakulteta političkih nauka UNSA-e.

2. maj

On kaže da živimo u političkom okviru koji opstaje na neprekidnoj mobilizaciji i proizvodnji kriza, u čemu prednjači "klika oko Milorada Dodika koja bi, kad bi se morala baviti problemima svog stanovništva, jednostavno potonula“.

Podsjeća da u filmovima zločinac dođe na mjesto zločina, pa u tom kontekstu vidi i Dodikovu najavu okupljanja u Srebrenici 2. maja, na dan kada će Generalna skupština UN-a glasati o rezoluciji.

- Na neki način mi je i drago što će se sljedbenici zločinačkih politika okupiti u Srebrenici. Moći ćemo ih uhvatiti u jednom kadru. To je dobro, ne zbog nas samih, već zbog šire međunarodne zajednice, da vide na okupu te ljude i da bude jasno ko su pravi kočničari razvoja. To je jedna neljudska ideologija - ističe Mujkić.

Iako rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu obavezujuće, svi diplomatski napori, prijetnje i reakcije iz RS, Srbije, pa i Rusije, pokazuju da je značaj usvajanja ovog dokumenta veći nego što se na prvi pogled čini.

- To je jedan lakmus-papir, civilizacijski dokument koji vas trajno svrstava s jedne ili druge strane linije, što dijeli civilizaciju od barbarstva. Meni je drago, bez obzira na to koliko bilo mučno sve ovo prolaziti, što cjelokupna međunarodna zajednica može uživo da vidi prijenos te dubinske, neljudske negacije onoga što je počinjeno 1995. godine - dodaje profesor Mujkić.

Srpska politika

Komentirajući Dodikove poruke da s Bošnjacima ne želi ni zrak da dijeli, Mujkić se pita kako Bošnjaci mogu biti krivi za donošenje rezolucije na nivou UN-a. Očekuje i nada se da će mu, usvajanjem rezolucije, ogromna većina svijeta poručiti da nema problem s Bošnjacima, već s čovječanstvom.

- Ako mi veliki broj ljudi kaže da nešto ne radim dobro, ja bih zastao i upitao se. Međutim, ta borba protiv realnosti, kao konstanta srpske politike, odvija se na dva fronta - Kosovo i Srebrenica i ona sada kulminira. Želim vjerovati da će se to suočavanje s realnošću konačno i desiti - kaže prof. dr. Asim Mujkić.

Putinova strategija

Poruke koje dolaze od Dodika i Vučića smatra neodgovornim, ali i opasnim, jer mogu potaknuti pojedince da naprave incident.

- Mislim da ipak nije moguć širi konflikt, mislim da to nije ni cilj, ali je važno to što njih dvojica sada rade. Držeći čitav region na rubu sukoba, oni pomažu Putinovu generalnu strategiju sijanja prijetnje i destabilizacije Evrope, ali mislim da za neku eskalaciju nema ni sredstava, ni ljudi, ni prostora - zaključuje profesor Mujkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.