NESUVISLA PRIČA

Zašto se od Vukoje pravi "babaroga": Ko je kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH i zašto nas opozicija plaši njime

Riječ je o pravniku koji ima položen pravosudni, advokatski i stručni upravni ispit

Marin Vukoja. Screenshot

16.5.2024

Sekretar Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marin Vukoja već godinu je predmet šikaniranja i najprizemnijih uvreda od strane opozicije zato što je bio prvorangirani kandidat za sudiju Ustavnog suda.

"Čovićev poslušnik", reći će mnogi, „prodat će državu“, a da zapravo nikada nisu ni čuli niti jedan stav ovog čovjeka o tim temama.

Riječ je o pravniku koji ima položen pravosudni, advokatski i stručni upravni ispit.

Brojne funkcije

Prije nego što je obnašao posao sekretara Predstavničkog doma, bio je i sekretar Doma naroda PSBiH, sekretar Vlade ZHK, vođa Odjela za pravne poslove Stručne službe ZHK i stručni saradnik u Skupštine ZHK.

Jedina argumentacija koja bi mogla da uđe u domet validne je to da nema pravosudno iskustvo. Ipak, to nije uopšte uslov za imenovanje na ovu poziciju, niti presudna stvar, jer pozicija sudije Ustavnog suda je po mnogo čemu drugačija od sudije bilo kojeg drugog suda.

Još veći paradoks je to što mu opozicija zamjera bliskost sa HDZ-om, a ta ista opozicija je bila dio vlasti sa HDZ-om kada je on imenovan za sekretara Predstavničkog doma PSBiH, gdje je uslov da se imenuju nestranačke osobe. Da li su i oni kršili zakon ili je sada riječ o samo još jednom spinovanju, trebali bi sami da kažu.

Ipak, ako je i tačna formulacija opozicije da je riječ o osobi bliskoj HDZ-u, kako onda objasniti da u Ustavnom sudu BiH sjede Mirsad Ćeman i Seada Palavrić, nekada istaknuti članovi SDA.

Samo šest sudija

Kako onda objasniti i to da su se prilikom posljednjeg izbora sudije Ustavnog suda 2008. godine na listi kandidata našli, osim spomenutog Ćemana, i Damir Arnaut, tada jedan od najjačih aduta Stranke za BiH, ali i Amor Mašović, kojeg je SDA postavila u Federalnu komisiju za nestale osobe, a i danas je njihov zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH.

Bilo kako bilo, sutra zasjeda Ustavnopravna, a Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije u ponedjeljak, na kojim bi se trebala deblokirati sva imenovanja, koja je kočila opozicija u prethodnom periodu. Prošlog mjeseca su izmijenjeni članovi Komisije za izbor i imenovanja, pa su u nju ušli Elzina Pirić (PDA) i Petar Galić (HNP) umjesto Dajane Čolić (DF) i Edine Gabele. Senad Subašić je zamijenio stranačkog kolegu Damira Mašića (SDP). Ovaj proces bi trebao konačno biti okončan i na taj način potpuna spriječena paraliza rada Ustavnog suda.

Inače, od devetero predviđenih sudija u Ustavnom sudu trenutno postoji njih šestero, od kojih Seada Palavrić ove godine ide u penziju, Mirsad Ćeman naredne, a Valerija Galić 2026. Bez barem petero sudija nije moguće odlučivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.