IGOR KALABUHOV

Ruski ambasador u BiH tvrdi: Rezolucija o Srebrenici je provokacija i za bošnjački narod

Stvaraju strah kod Bošnjaka da samo zapadne države mogu biti zaštitnici i njihovi istinski prijatelji što nije istina

Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH. Facebook

N. Aj.

18.5.2024

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da je rezolucija o genocidu u Srebrenici, o kojoj će raspravljati Generalna skupština UN-a 23. maja, velika provokacija koja donosi destabilizaciju i narušava proces pomirenja u državi, prenosi agencija Srna.

- Kada su Englezi 2015. godine dobili "po glavi" vetom Ruske Federacije, pristupili su starinskoj strategiji "ubij neprijatelja tuđim nožem". I sad oni koriste neke svoje instrumente u tom pravcu - rekao je Kalabuhov novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je da je to provokacija za srpski, ali i za bošnjački narod zato što “zapadni, anglo-saksonski mentori, guraju narativ da su Bošnjaci bili gotovo jedina žrtva u ovim događajima devedesetih godina, da stvari oko Srebrenice moraju biti tačka bošnjačkog identiteta i stvaraju strah kod Bošnjaka da samo zapadne države mogu biti zaštitnici i njihovi istinski prijatelji što nije istina”.

Prema riječima Kalabuhova, situacija se odvija u “poznatoj taktici” anglo-saksonskog svijeta da ovdje guraju destabilizaciju, konfrontaciju, te je ovo pokušaj zabijanja eksera u proces primirivanja u Bosni i Hercegovini, posebno između Srba i Bošnjaka.

- Što se tiče Ruske Federacije naš stav je poznat. Mi smo za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, želimo izbalansirani pristup međunarodne zajednice za BiH i smatramo da se o svim pitanjima, uključujući i pitanja o prošlosti, mora prije svega diskutovani u BiH i o njima moraju biti saglasna tri konstitutivna naroda i dva entiteta - dodao je Kalabuhov.

On je napomenuo da samo to može biti osnov kompromisa, uzajamnog poštovanja i progresa BiH u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.