PREDAVAČ NA OXFORDU

Historičar Avi Shlaim: Velika Britanija i SAD su saučesnici u izraelskim ratnim zločinima

Prisilno raseljavanje civila je ratni zločin. Stoga Izrael čini ratne zločine svaki dan

Predavač na Odsjeku za politiku i međunarodne odnose na britanskom Univerzitetu Oxford. Anadolija

Anadolija

12.5.2024

Predavač na Odsjeku za politiku i međunarodne odnose na britanskom Univerzitetu Oxford Avi Shlaim izjavio je da su protesti propalestinskih studenata, koji su se proširili i na Veliku Britaniju, mirni i da na njima učestvuju i jevrejski studenti.

Britanski historičar jevrejskog porijekla, u intervjuu za agenciju Anadoliju govorio je o studentskim protestima koji su počeli na američkim univerzitetima i potom se proširili na Veliku Britaniju, razlozima zbog kojih izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije prihvatio prijedloge o prekidu vatre te humanitarnoj krizi u Gazi.

Studentski protesti

Istakao je da su ga studentski protesti koji su se proširili s univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na druge zemlje, podsjetili na vrijeme kada je bio student na Cambridgeu 1968. godine.

Podsjetio je da je tada studentski pokret bio veoma važan i da je čak utjecao i na američku politiku povlačenja iz rata u Vijetnamu.

Shlaim je kazao da se sličan studentski pokret sada proširio globalno i da nastavlja samo da raste zbog izraelskih napada na Gazu, dodajući da i studenti Univerziteta Oksford također učestvuju na ovim protestima.

- Išao sam da posjetim studentski kamp i bio sam veoma impresioniran onim što sam vidio. Studenti su izuzetno dobro organizovani - rekao je ovaj ugledni profesor, dodajući da je sve bilo izuzetno prijateljski, mirno i uredno.

- Nije bilo nikakvih napetosti i niko se nije osjećao ugroženim - kazao je.

Politika britanske vlade 

Profesor Shlaim je naglasio da tvrdnja britanskog premijera Rishija Sunaka da postoji neprihvatljiv porast antisemitizma u kampusima ne odražava istinu.

- Ne slažem se s onim što je rekao Rishi Sunak. Mislim da je britanska vlada ravnodušna prema pravima Palestinaca. Također je ravnodušna prema islamofobiji. Islamofobija je mnogo veći problem u Velikoj Britaniji od antisemitizma. Ova vlada slijepo podržava Izrael i uveliko preuveličava obim antisemitizma. Oni sve to rade u političke svrhe - kazao je Shlaim.

Naglasio je da može sa sigurnošću kazati da nema ni najmanjeg talasa antisemitizma na protestima.

- Štaviše, ima mnogo jevrejskih studenata koji učestvuju na protestu. Izrael ne predstavlja Jevreje. Jevreji izvan Izraela nisu odgovorni za ono što Izrael radi - rekao je Shlaim, napominjući da sve više jevrejskih studenata prekida veze s Izraelom i osuđuje Izrael zbog njegovih akcija u Gazi.

Netanjahu i rat u Gazi

Shlaim je istakao da postoje određeni razlozi zbog kojih izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne prihvata prijedloge o prekidu vatre.

- Netanjahu želi i treba dugi rat u Gazi iz vlastitih sebičnih razloga. Njemu se sudi po tri vrlo ozbiljne optužbe za korupciju i zna da će mu, kada se završi rat u Gazi, to biti kraj mandata jer ga 80 posto Izraelaca optužuje i želi da ode sa scene. On je politički mrtav čovjek, sebičan je i ne mari za štetu koju čini ne samo Palestincima nego i Izraelcima produžujući ovaj rat - pojasnio je profesor.

Podsjetio je da postoji snažan protestni pokret protiv vlade u Izraelu i da demonstranti žele da jevrejski taoci budu oslobođeni.

Ratni zločini

Shlaim je izjavio da su svi saveznici Izraela, uključujući i SAD, upozorili na pokretanje kopnene operacije u Rafahu.

- Ova operacija bi dovela do prave humanitarne katastrofe mnogo većih razmjera od trenutne situacije, koja je već veoma velika - kazao je.

Naglasio je da Netanjahu definitivno neće biti uspješan u borbi protiv Hamasa.

- Netanjahuov cilj je potpuni poraz i eliminacija Hamasa. Ovo je nedostižan cilj jer Hamas nije samo vojno krilo. On je sastavni dio palestinskog društva. Stoga se ne može eliminisati - kazao je Shlaim.

Istakao je da je upravo Netanyahu izazvao smrt i razaranja velikih razmjera u Gazi, podsjetivši da je izraelska vojska dosad ubila više od 34 hiljade ljudi, a 70 posto poginulih su žene i djeca.

Shlaim je kazao da je izraelska vojska uništila 65 posto stambenih objekata u Gazi i raselila čak 1,9 miliona od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

- Prisilno raseljavanje civila je ratni zločin. Stoga Izrael čini ratne zločine svaki dan. Velika Britanija i SAD su također saučesnici u izraelskim ratnim zločinima. Užasno je da zapadne vlade podržavaju Izrael i isporučuju oružje Izraelu dok je Izrael na ivici genocida u Gazi - rekao je on.

Na kraju je poručio da u svijetu već sada postoji vrlo snažno mišljenje i stav protiv Izraela, režima aparthejda, masakra i razaranja koje Izrael svakodnevno provodi u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.