UKRAJINA

Uhvaćena grupa ruskih agenata koji su planirali terorističke napade u Kijevu

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je da je u glavnom gradu Kijevu uhvaćena grupa ruskih agenata

Kijev. Pexel

Anadolija

13.5.2024

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je da je u glavnom gradu Kijevu uhvaćena grupa ruskih agenata i spriječen planirani teroristički napad, javlja Anadolija.

Četiri teroristička napada, planirana za 9. maj, spriječena su kao rezultat specijalne operacije koja je izvedena u Kijevu, navodi se u saopćenju iz SBU-a, te potvrđeno da je uhapšena grupa ruskih agenata koji su planirali terorističke napade.

Navedeno je također da su ruski agenti postavili ručno izrađene eksplozivne naprave u blizini lanca marketa i kafića u glavnom gradu, a da su ručno izrađeni eksplozivi bili skriveni u kutijama od čaja.

Kutije su sadržavale plastični eksploziv koji je sadržavao mjerač vremena, detonator i zapaljivu smjesu. "Eksploziv bi nanio veliku štetu civilnom stanovništvu detonirajući u satima kada su tržnice pune", navedeno je u saopćenju.

Dodano je da je planiran još jedan teroristički napad ispred popularnog kafića u Kijevu, te da su ruski agenti planirali postaviti eksploziv u vozilo parkirano u blizini kafića.

- Na taj su način ruski obavještajci željeli su destabilizirati situaciju u Ukrajini i dati signal da u Kijevu postoji rusko podzemlje koje čeka dolazak Ruskog svijeta na simboličan dan 9. maja - navedeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.