AGRESIVNI JASTREB

Pet teorija zavjere koje je Nikolaj Patrušev govorio godinama: "Medlin Olbrajt govori iz groba"

Nakon 16 godina ostao bez pozicije tajnika Vijeća sigurnosti

Nikolaj Patrušev i Vladimir Putin. Platforma X

D. R.

17.5.2024

Oni koji vjeruju da je fašizmom prožeti svjetonazor Vladimira Putina blago rečeno neobičan, trebaju upoznati Nikolaja Patruševa. Čovjek poznat kao agresivni jastreb, tvrdolinijaš među tvrdolinijašima, vratio se u središte pažnje ove sedmice budući da je nakon 16 godina ostao bez pozicije tajnika Vijeća sigurnosti. 

U rekonstrukciji vlade, koju je naredio Putin, zamijenio ga je ministar obrane Sergej Šojgu.

Njegovo novo radno mjesto Putinovog pomoćnika zaduženog za pitanja brodogradnje miriše na degradaciju. "Ovo je časno umirovljenje", rekao je analitičar Nikolai Petrov za Politico.

Bio bi to nagli rastanak sa špijunom koji je bio blizak Putinu još 70-ih godina, koje je proveo u KGB-u u Lenjingradu, nakon čega je igrao ključnu ulogu u njegovoj 25-godišnjoj vladavini.

Putin tvrdi da mu je dobar drug

"Ovo je moj dobar drug", navodno je rekao Putin 1999. godine predstavljajući Patruševa kao svog nasljednika u FSB-u nakon što je on sam postao premijer i dodao: "Učinit će sve da sigurnosne službe postanu još moćnije."

A Patrušev je to učinio. 

Tokom godina Patrušev se nametnuo kao glavni ruski zagovornik zavjera izbacujući razne teorije kako bi podupro ekspanzionizam Putinovog režima u inostranstvu i represiju kod kuće. Danas je u to teško povjerovati - budući da je brodogradnja ono što bi neki mogli smatrati zavjetrinom - ali svojedobno su se analitičari pitali je li Patrušev pravi gospodar kremaljskog prijestolja.

Što je još važnije, on je zapravo bio ruski savjetnik za nacionalnu sigurnost i kao takav glavna veza za sigurnost sa stranim silama, uključujući Sjedinjene Američke Države, objekt velikog dijela njegova gnjeva.

Patrušev je navodno potaknuo Putina da pokrene invaziju na Ukrajinu, ali čini se da je to bio i početak njegovog vlastitog pada, piše Index.hr.

I dalje će biti blizak Putinu

Kao šef sigurnosti suočio se s pitanjima o pogrešnim predodžbama Kremlja oko brzog i jednostavnog preuzimanja kontrole nad Ukrajinom i o tome kako se očekivani trodnevni blitz-krieg pretvorio u dugotrajan i naporan rat.

Da ne govorimo o velikim sigurnosnim propustima kod kuće, kao što je prošlogodišnja pobuna ratnog zapovjednika Jevgenija Prigožina ili nedavni teroristički napad na koncertnu dvoranu Crocus u okolici Moskve.

Međutim, prema nekima, posljednji zastor na Patruševljevu karijeru tek treba biti spušten. Njegov novi položaj još uvijek ostavlja malo prostora za utjecaj. I - što je ključno - i dalje će biti blizu Putinova uha.

Uzimajući u obzir ono što je govorio prošlih godina, treba ga pratiti i dalje. Evo odabira njegovih teorija zavjera.

1. Zapad trguje ukrajinskom siročadi i njihovim organima

Dva mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju, u aprilu 2022. godine, Patrušev je u intervjuu za Rosijskaju Gazetu utvrdio da ukrajinski kriminalci "trguju siročadi odvedenom iz Ukrajine i daju ih na ilegalno posvajanje u Evropi".

2. "Zlatna milijarda"

Jedna od postsovjetskih teorija zavjere kaže da mala elita superbogataša namjerno stvara globalne krize kako bi se obogatila

Mjesecima nakon ruske invazije, u svibnju 2022. godine, Patrušev je za novine Argumenti i Fakti rekao da su se Anglosaksonci vodili tim načelom stoljećima.

- Skrivajući se iza riječi kao što su borba za ljudska prava, slobodu i demokratiju, u stvarnosti provode doktrinu 'zlatne milijarde', koja propisuje da samo ograničen broj ljudi može napredovati na ovom svijetu - rekao je Patrušev.

Zavjere "šačice magnata u londonskom Cityju i Wall Streetu" bile su krive za nezaposlenost i migracijsku krizu u Evropi, kao i za glad u Africi uzrokovanu prekidom opskrbe žitom (a svakako ne bombardiranjem ukrajinskih luka).

Da ne zaboravimo koronavirus, za koji je Patrušev zaključio da je nastao u laboratoriju Pentagona.

3. Medlin Olbrajt govori iz groba

Godinu dana nakon moskovske aneksije Krima Patrušev je izrazio uvjerenje da Sjedinjene Američke Države žele izbrisati Rusiju s lica zemlje.

- Vjerovatno se sjećate izjave bivše državne tajnice Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) da ni Daleki sjever ni Sibir ne pripadaju Rusiji - rekao je Patrušev u intervjuu 2015. godine.

Ta je ideja proizašla iz intervjua iz 2006. u kojem se Boris Ratnikov, umirovljeni general-bojnik Federalne gardijske službe, pohvalio posebnim odjelom vidovnjaka unutar agencije.

Prema Ratnikovljevim pričama, njegov šef Georgij Rogozin ušao je u stanje slično transu. Koristeći fotografiju Medlin Olbrajt, Rogozin je djelovao kao "sučelje" između Ratnikova i danas pokojne američke državne tajnice koja je prilikom posjete opsadnom Sarajevu 1994. godine ispred tadašnje Američke ambasade izjavila: "Ja sam Sarajka!”.

Dok joj je prebirao po glavi, Rogozin je uvidio njenu "patološku mržnju prema Slavenima" i zavist prema Rusiji zbog "najvećih svjetskih rezervi prirodnih resursa".

4. Studenti su agenti revolucije

Patruševljev glasnogovornik obavijestio je medije 2021. godine da će on uskoro izvijestiti Putina o zapadnim napadima na ruske moralne i duhovne vrijednosti, kao i pokušajima nametanja "stranih ideala i normi" koji bi potkopali društvenu stabilnost.

Među njima su ispovijedanje LGBT+ vrijednosti - još jedan pokušaj "zlatne milijarde" da riješi svijet "suvišnih ljudi".

Koristeći nevladine organizacije kao agente, Zapad je ciljao na ranjive skupine u Rusiji, poput etničkih manjina i vjerskih skupina, s ciljem "destabilizacije društveno-političke situacije i diskreditacije ruskih vlasti".

Drugi instrument bili su studenti, namamljeni na Zapad stipendijama i programima razmjene. Iz Sjedinjenih Američkih Država "oni se vraćaju kao agitatori spremni provesti takozvane demokratske transformacije i pripremiti teren za provedbu scenarija 'obojene revolucije'", rekao je Patrušev na sastanku u glavnom gradu Armenije Jerevanu.

U svom intervjuu iz 2023. Patrušev je upozorio: "Zapadnjaci pokušavaju oslabiti našu zemlju, raskomadati je, uništiti ruski jezik i ruski svijet."

5. Ukrajinu je napala... Poljska?

Ne Rusija, nego Poljska pokušava napasti Ukrajinu, objasnio je Patrušev na sastanku o nacionalnoj sigurnosti u maju 2022. godine: "Takozvani zapadni partneri kijevskog režima koriste trenutnu situaciju za svoje sebične interese i imaju velike planove za ukrajinske zemlje."

Kao dokaz je naveo posjetu poljskog predsjednika Andrzeja Dude Kijevu i njegovu izjavu da će "uskoro poljsko-ukrajinska granica prestati postojati". "Po svemu sudeći, Poljska već ide prema zauzimanju teritorija u zapadnoj Ukrajini", rekao je.

Duda je zapravo obećao nastavak poljske pomoći Ukrajini i Ukrajincima koji bježe rekavši da granica između dviju zemalja treba "ujediniti, a ne dijeliti". Također je nazvao Ukrajince herojima jer se bore za svoju nezavisnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.