LIČNOST SEDMICE

Ćabi Alonso: Čudotvorac iz Tolesa

Njegov Bajer Leverkuzen ne može izgubiti

Ćabi Alonso. AP Photo / Martin Meissner

12.5.2024

Kako je klub kojem su se svi smijali i zvali ga „Neverkuzen – Never (engl. nikad) + Bajer Leverkuzen“, postao prvak i tim koji niko ne može pobijediti?

Samo je jedan „krivac“, a to je Ćabi Alonso (Xabi). Španski stručnjak, u pravom smislu te riječi, napravio je nevjerovatan posao, a čudesna priča s Baj Arene još traje. Alonso nije samo prekinuo 11-godišnju dominaciju Bajern Minhena u Bundesligi, te donio prvu titulu prvaka Njemačke svom klubu u 120 godina postojanja, nego ruši i rekorde.

Ni pijan, ni lud

Duel protiv Rome (2:2) bila je 49. utakmica ove sezone na kojoj Bajer nije izgubio. Ko zna koji put su se „Apotekari“ vratili u nadoknadi, ali još jednom su pokazali da su neuništivi ove sezone.

Moglo bi se desiti da sezonu završe bez poraza, a na tom putu im stoji pet utakmica. Također, Alonsov Bajer dijele dvije utakmice i od duple krune. Igrat će finale Evropa lige protiv Atalante našeg Seada Kolašinca, dok će u finalu njemačkog Kupa odmjeriti snage s drugoligašem Kajzerslauternom.

Kada je 5. oktobra 2022. preuzimao Bajer, tim je bio pretposljednji u Bundesligi, a sada u Leverkuzenu proslavljaju titulu prvaka, prvu u 120 godina postojanja kluba i slave uspjeh koji niko prije nije uspio postići. Mnogi su bili skeptični u Alonsa, dok su brojni bili u čudu što je prihvatio ponudu. Govorili su da je lud, ali je Alonso napravio čudo.

Murinjova prognoza

- Bit će veliki trener, podsjeća me na Gvardiolu – rekao je Žoze Murinjo (Jose Mourinho) u maju prošle godine o Ćabiju Alonsu.

I bio je u pravu. Murinjo je zapravo često u pravu, čovjek je koji pravi dobre prognoze, ali i trener koji je odbio da se prilagodi. A Ćabi je mnogo učio od njega.

Tokom svoje igračke karijere Alonso je imao priliku sarađivati s velikim trenerima, od kojih je mogao mnogo toga naučiti. Od Rafe Beniteza, Murinja, Visenta Del Boskea (Vicente Del Bosque), Karla Anćelotija (Carlo Ancelotti), do Pepa Gvardiole..., a Alonso je pravi spoj sve četvorice. Imao je veliku igračku, a kako je krenuo, očekuje se i još veća trenerska.

Biografija

Ćabi Alonso rođen je 25. novembra 1981. u španskoj Tolosi. Ponikao je u Real Sosijedadu, gdje je igrao s Mikelom Artetom, sadašnjim trenerom Arsenala.

Potom je nastupao za Liverpul, a onda ga je Real u drugoj eri „Galaktikosa“ doveo na Bernabeu. Karijeru je završio u Bajern Minhenu. Osvojio je sve što je mogao osvojiti, sa Španijom je bio dvostruki prvak Evrope i svjetski prvak. U trenerskom poslu je od 2019. kada je vodio „B“ tim Real Sosijedada, a od oktobra prošle godine je stanovnik Leverkuzena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.