CRNA GORA

Obrajan: Napredovanje zapadnog Balkana jedan od glavnih američkih interesa

Hajde da nastavimo da mjerimo, da rezultate mjerenja objavljujemo i pokazujemo našim građanima, da te rezultate učinimo javnim…

Sa samita u Kotoru. Fena

FENA

16.5.2024

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju James O'Brien kazao je na Samitu lidera zapadnog Balkana i EU u Kotoru kako je veoma ohrabren time što razgovaraju o zajedničkom regionalnom tržištu i pristupu jedinstvenom tržištu EU te da je napredovanje ovog regiona na ovaj način jedan od glavnih američkih interesa.

Lažna debata

- Godinama se vodi jedna lažna debata da mora da se bira jedno ili drugo, sada u okviru ove strukture napredujemo na oba plana. Razgovaramo o jedinstvenom tržištu kao da je to nekakav cilj u budućnosti, ali ovdje vidim da postoji zaista jedna baza, zajednica koja želi da se ovo realizuje – naglasio je.

Dodao je kako je ono što mu se dopada u vezi s Planom rasta za zapadni Balkan to što je mjerljiv, dodavši kako je cilj da roba, ljudi, kapital i usluge bezbjedno mogu da se pomjeraju brže i jeftinije nego ranije.

- Hajde da nastavimo da mjerimo, da rezultate mjerenja objavljujemo i pokazujemo našim građanima, da te rezultate učinimo javnim… Ako u tome uspijemo onda mislim da će se ispostaviti da će neki politički problemi biti jednostavniji. Možda neće biti riješeni, ali ćemo krenuti da ih rješavamo – mišljenja je O'Brien.

Učesnicima je poručio da urade svoj dio posla te da ne traže da to neko drugi uradi za njih.

Plan rasta

- Ljepota Plana rasta je u tome što je za svakog učesnika poruka jednostavna - uradite svoj domaći zadatak i nemojte moliti druge da rade nešto za vas da biste vi poslije mogli da radite. Za svakog od lidera ovdje, koliko god da su druga pitanja važna, na svakom je od vas da vi uradite svoj dio posla da vaši građani mogu da imaju koristi od te efikasnosti i četiri slobode obuhvaćene ovom inicijativom – kazao je O'Brien.

Poručio je kako se svi moraju potruditi kako bi građani vidjeli ta poboljšanja i da se nada kako će se na narednom sastanku moći razgovarati o napretku koji već postoji te da se to može realizovati u praksi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.