ZDRAVLJE

Važna žlijezda koja upravlja važnim procesima: Bolesti štitnjače odraz su života u šestoj brzini

Uloga zdrave štitnjače je proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4)

Oboljenje štitne žlijezde. Facebook

Z. K.

13.5.2024

Današnji život u šestoj brzini, prepun stresa, grešaka u prehrani i zanemarivanja signala organizma, idealan je za razvoj oboljenja štitnjače.

Štitnjača (glandula thyroidea) neparna je žlijezda s unutrašnjim lučenjem, leptirastog oblika, smještena na prednjem donjem dijelu vrata.

Nervni sistem

Uloga zdrave štitnjače je proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma: povećavaju bazalnu potrošnju kisika i stvaraju toplinu (termogeneza), povećavaju sintezu bjelančevina, povećavaju minutni volumen srca, ubrzavaju metabolizam lipida (time potiču razgradnju holesterola i smanjuju njegovu količinu u organizmu), potiču metaboliziranje steroidnih hormona, vitamina B i mnogih lijekova.

Potiču procese okoštavanja, rast kosti u dužinu te lučenje hormona rasta. Učestvuju u razvoju centralnog nervnog sistema. Osiguravaju budnost, reakcije na podražaje, pamćenje i sposobnost učenja. Važnu ulogu imaju i u reprodukciji i održavanju normalne trudnoće.

Ovisno o količini i vrsti cirkulirajućih hormona štitnjače te o njihovim perifernim učincima, odnosno manifestaciji u vidu simptoma, bolesti štitnjače dijelimo na hipotireozu i hipertireozu.

Bilo kao hipo ili hipertireoza, hormonalni disbalans obično počinje postepeno, na vrijeme nagovještavajući nastup manifestne bolesti, često pružajući priliku ranim intervencijama, koje bolest u ranoj fazi mogu zauzdati u većem obimu nego u trenutku kad se razvije klinička slika.

Selen i cink

Kad je u pitanju zdravlje štitnjače, posebna priča je Hashimotova bolest, hronična autoimuna bolest, koja pogađa štitnu žlijezdu.

Osim odgovarajuće terapije lijekovima, važnu ulogu u liječenju ove autoimune bolesti ima uravnotežena prehrana, pri čemu posebnu pažnju treba obratiti na unos mineralnih tvari, poput joda, selena i cinka. 

Dodatno, sve je više dokaza kako osobe koje pate od Hashimoto tireoiditisa, istovremeno mogu biti i preosjetljive na gluten. Zato se oboljelima preporučuje da slijede prehranu s niskim udjelom glutena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.