AUTOMOBILI

Suzuki najavio kada će početi sa proizvodnjom eVX Concepta

Suzuki eVX Concept je električni crossover zanimljivog i robustnog dizajna, koji će se sasvim sigurno svidjeti širokom krugu kupaca

Suzuki u Delhiju predstavio svoj novi eVX Concept. TWITTER

B. L.

12.1.2023

Suzuki je na sajmu automobila u Delhiju predstavio svoj novi eVX Concept, te su najavili plan proizvodnje tokom 2025. godine.

Naime, Suzuki pomalo zaostaje za konkurencijom u segmentu električnih vozila, pa je najava početka proizvodnje prvog električnog modela, samim time razmišljaju o velikom iskoraku u budućnost.

Suzuki eVX Concept je električni crossover zanimljivog i robustnog dizajna, koji će se sasvim sigurno svidjeti širokom krugu kupaca. Iz Suzukija su naveli da je eVX dugačak 4.300, širok 1.800 i visok 1.600 mm, te da ima bateriju kapaciteta 60 kWh, koja može osigurati doseg od 550 km (prema MIDC – Modified Indian Driving Cycle).


Suzuki eVX Concept. SUZUKI

Činjenica da je koncept eVX predstavljen u Indiji i da je podatak o dosegu izražen prema indijskom standardu je samo uvod, jer Suzuki uz ovaj budući model priprema planove nastupa na globalnom tržištu, što bi trebalo značiti da će sa minimalnim razlikama u specifikaciji, ovaj model biti dostupan širom svijeta, kako i dolikuje renomiranom japanskom proizvođaču.

Suzuki eVX Concept. SUZUKI

- Čast mi je što mogu otkriti eVX, naše prvo globalno strateško električno vozilo. U Suzuki Group, rješavanje problema globalnog zagrijavanja je prioritet. Već sada sprovodimo niz globalnih mjera za smanjenje emisije stakleničkih gasova, što ćemo nastaviti i u budućnosti. Suzuki će nastaviti pružati vrijedne proizvode našim kupcima širom svijeta, optimizirajući ih na način na koji različiti ljudi žive i voze - rekao je Tošihiro Suzuki (Toshirio), predsjednik Suzukija.


Suzuki eXV Concept. SUZUKI

Ranije ove godine, Suzuki je objavio da je potpisao ugovor s kanadskom kompanijom "Inmotive" o zajedničkom razvoju. Suzuki  Inmotive će raditi na razvoju novog dvostepenog mjenjača za električna vozila, koji će se ugrađivati u buduća Suzukijeva električna vozila. Za sada nema informacija hoće li ovaj novi mjenjač naći svoje mjesto u budućem modelu eVX, a nije poznato ni hoće li taj model imati pogon na sva četiri točka, što bi se po njegovom izgledu moglo naslutiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.