AUTO-MOTO

Više dinamike, strasti i emocija

Objavljena dizajnerska skica Škode Fabije

Redakcija

24.7.2014

 

Škoda je ovih dana zvanično objavila prvu skicu treće generacije Fabije, koja će svjetsku premijeru imati na Salonu automobila u Parizu u oktobru.

Nova Fabia je šira i niža od aktuelne generacije, ima napredniju sigurnosnu opremu i efikasnije motore, a u prodaji će se pojaviti početkom sljedeće godine.
 
Glavni uzor kada je riječ o dizajnu je koncept VisionC, predstavljen u Ženevi tokom marta. Drugi dio inspiracije za finalni dizajn dolazi iz motosporta Škoda. Kombinacija ova dva osnova dala je novom modelu Škoda Fabia više dinamičnosti, strasti i emocija.

Dužina automobila ostaje nepromijenjena. No, veće međuosovinsko rastojanje stvorilo je više mesta u enterijeru i veći prtljažnik, dok se očekuje da će ukupna težina automobila biti manja od 1.000 kilograma.
 
Što se tiče agregata, u ponudi će se naći 1,0-litarski trocilindrični benzinac od 74 konjske snage, koji se nalazi i u osvježenom Polu i 1,2-litarski TSI sa 89, odnosno 109 KS.

Od početka će se u prodaji naći i 1,4-litarski TDI dizel, koji će u obje varijante imati emisiju ugljendioksida manju od 90 g/km. Jedinica sa 89 KS imat će potrošnju od 3,4 l/100 km, dok bi moćniji motor sa 103 KS trebao da postiže 3,5 l/100 km.
 
Ove niske brojke postignute su zahvaljujući novom sistemu kočenja "Green Tec" i start-stop sistema, koji će se naći kako u benzincima, tako i u dizelskim varijantama.
 
Novorazvijena Fabia još je jedno ostvarenje u Škodinoj najvećoj modelskoj kampanji u historiji kompanije, koja još jednom dokazuje snagu ovog brenda, saopćeno je iz Škode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.