Lexus ostaje bez konkurenta BMW-u M3

Proizvodnja modela okončana je nakon šest godina

(N. K.)

 

Lexus IS F predstavljao je dokaz da je marka koja je poznata po udobnim, luksuznim limuzinama u stanju da napravi sportski sedan u rangu s BMW-om M3. Proizvodnja ovog modela okončana je nakon šest godina, a neizvjesno je hoće li on dobiti svog nasljednika.

Glavni inženjer Lexusa, Yukihiko Yaguchi, objavio je na svom Facebook profilu da je posljednji primjerak modela IS F izašao iz fabrike Tahara 25. jula, prenosi b92.net.

Lexus IS F je predstavljen 2008. Automobil je pogonjen 5.0 litarskim V8 motorom koji je u stanju da proizvede 422 ks, pri 6.600 o/min, uz maksimalni obrtni moment od 502 Nm, dostupan na 5.200 o/min.

Iako nije ponuđeno zvanično objašnjenje o povlačenju Lexusa IS F, američki list USA Today objavio je 2013. da je mogući razlog slaba prodaja ovog automobila. U 2012. godini, u SAD , koje je glavno Lexusovo tržište, prodato je svega 486 primjeraka modela IS F.

Za sada je nema nagovještaja da će IS F imati svog nasljednika, ali izvjesno je da će boje sportskih modela nastaviti da brani Lexus RC F koji je imao premijeru u januaru 2014, na auto-salonu u Detroitu.

Ovaj kupe, koji će se na tržištu suprotstaviti BMW-u M4, opremljen je 5.0 litarskim V8 motorom s oko 460 ks, a u stanju da od 0 do 100 km/h stigne za 4,5 s.

NA VRH

Podijeli članak na