AUTO-MOTO

Trocilindraši osvajaju tržište

Efikasniji motori manje radne zapremine

(A. Sm.)

11.8.2014

 

U Evropi iz godine u godinu raste broj automobila koje pogoni nova generacija trocilindričnih motora. Ford, čiji je 1.0 litarski EcoBoost motor sa tri cilindra 2014. osvojio treći put u nizu nagradu za motor godine, objavio je da je svaki peti automobil koji je isporučen kupcima na evropskom tržištu u prvoj polovini godine opremljen ovom pogonskom jedinicom.

Evropske ekološke norme, koje zahtjevaju da automobili manje zagađuju životnu sredinu navele su mnoge proizvođače da rješenje potraže u efikasnijim motorima manje radne zapremine.

Sa druge strane, projektni zadatak koji su dobili konstruktori nalagao je da pogonske jedinice moraju da zadrže odgovarajuću snagu, odnosno da smanjenje zapremine i broja cilindara ne smije da utiče na performanse motora.

Konfiguracija sa tri cilindra pokazala se kao optimalno rješenje.

Kao rezultat toga, Ford je kupcima ponudio 1.0 litarske EcoBoost motore sa 100, 125, a odnedavno i sa 140 ks. Ove pogonske jedinice dostupne su gotovo u svim modelima iz game, što je dovelo do porasta prodaje automobila opremljenih trocilindrašima.

Trenutno, 20 posto svih isporučenih Fordova u Evropi čine modeli koji ispod haube imaju 1.0 litarske motore sa tri cilindra, što je za 15 procenata više u odnosu na 2013. godinu. Čak 47 posto kupaca modela B-MAX i 33 posto novih vlasnika Focusa odlučilo se za verzije sa nekim od ovih motora, piše B92.

Zastupljenost trocilindraša među Fordovim modelima u Evropi biće još veća kada u oktobru na tržište stigne novi Mondeo, koji će također biti dostupan sa 1.0 EcoBoost motorom..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.