AUTO-MOTO

Autosjedalica dijete čuva

Sigurno putovanje automobilom sa najmlađim članovima porodice

M. TANOVIĆ

14.8.2014

 

Idete na put, a dijete ga ne podnosi? Sam pogled na autosjedalicu nagoni ga na histeričan plač pa ćete ga utješiti tako što ćete ga, kada već krenete ka moru ili nekoj drugog ljetnoj destinaciji, pustiti da divlja po automobilu, skače po sjedištima, radi šta hoće... Samo neka ne plače i ne "kvari" vam raspoloženje u putovanju.

Ne činite tu grešku! Koliko god dijete mrzilo autosjedalicu, nemojte njegovu sigurnost stavljati na kocku radi tobože mirnijeg putovanja. Neka vaš ego malo zaboravi na to da ste najbolji vozač na svijetu i bude svjestan da se nesreća, teoretski, uvijek može desiti i da u njoj najmlađi mogu proći najgore.

Jedna od brojnih studija o ovoj temi kaže da bi od 10 djece koja smrtno stradaju u slučajevima kada se voze izvan autosjedalice, čak sedam prošlo bez ozljeda da su bila ispravno vezana u odgovarajućoj autosjedalici.
 
A kada ga vežete, učinite to onako kako treba kako bi od boravka djeteta u autosjedalici zaista bilo koristi, a ne samo da biste to učinili reda radi.

Istraživanja, naime, pokazuju da većina ljudi ne prevozi djecu u automobilu na siguran način. Vozači najčešće ne postave autosjedalicu ispravno ili u njoj ne vežu djecu ispravno. A u velikom broju slučajeva, djeca uopće ne sjede u njoj nego stoje ili kleče. Brižne majke često ih drže u naručju, ali to nije nikakva zaštita. Štaviše.

U nastavku teksta savjetujemo vam koje greške treba izbjeći kada je riječ o prijevozu djece u autosjedalicama kako njihova sigurnost tokom putovanja ne bi bila na kocki.

1. Neprimjerena sjedalica


Dječije autosjedalice podijeljene su u težinske grupe - svaka grupa autosjedalica namijenjena je djeci u određenom rasponu tjelesne težine. Dijete se uvijek mora prevoziti u onoj autosjedalici koja odgovara stepenu njegovog razvoja.

Ako je dijete premalo za autosjedalicu, može se dogoditi da, u slučaju sudara, sklizne ispod pojaseva i bude izbačeno iz autosjedalice ili ga pojasevi autosjedalice mogu ozlijediti.

Ako je dijete preveliko za autosjedalicu u kojoj sjedi, u slučaju sudara, autosjedalica ne samo da ga neće zaštititi nego može dijete i dodatno ozlijediti.

2. Loše postavljanje


Uzalud sve ako autojedalica nije čvrsto postavljena, a najgore je ako nije nikako pričvršćena sigurnosnim pojasevima automobila. Ako je to slučaj, sjedalica će, u slučaju sudara, zajedno s djetetom biti izbačena iz sjedišta i dijete može zadobiti teške ozljede.

Autosjedalice za malu djecu moraju se postaviti tako da je njen naslon u odnosu na tlo pod uglom od 45 stepeni. Za djecu stariju od tri mjeseca dozvoljava se nagib do najviše 60. Postavljanje sjedalice pod većim uglom nije dozvoljeno, jer bi se moglo desiti da djetetu glava klone na prsa i tako zatvori dišne puteve. Smanjivanje ugla kako bi se postigao ležeći položaj djeteta povećeva rizik od izlijetanja djeteta iz autosjedalice u slučaju sudara.

Neke autosjedalice dolaze s indikatorima koji pokazuju je li nagib sjedalice ispravan. Ako vaša autosjedalica nema indikator nagiba, možete se poslužiti običnim trokutom.

3. Nepravilno vezanje


Osnovna namjena autosjedalice nije da bude udobna nego da zaštiti dijete u slučaju sudara. A da bi ga zaista zaštitilo, dijete je potrebno u autosjedalici vezati na ispravan način.

Vezanje tako da pojasevi autosjedalice spadaju s ramena nije dobar način. Takvim vezanjem dijete se ne osigurava, jer će, u slučaju sudara, pojasevi skliznuti s ramena, a dijete će biti katapultirano iz autosjedalice. Zato pojas ne smije spadati s ramena.

Nakon što zakopčate pojaseve sjedalice, zategnite slobodni dio pojasa između nožica djeteta kako biste zategnuli pojaseve.

Dijete je dovoljno čvrsto vezano ako u autosjedalici grupe 0/0+ ne možete ugurati više od jednog prsta ispod pojasa kod ključne kosti djeteta, a u autosjedalici grupe I ako ne možete ugurati više od jednog prsta (odnosno, položenog dlana) ispod pojasa kod prsa.

4. Pogrešne rupe


Na naslonu autosjedalice obično se nalaze tri reda sa po dva proreza iz kojih izlaze pojasevi autosjedalice. Oni prate rast djeteta pa je pojaseve autosjedalice potrebno s vremena na vrijeme premještati na viši nivo.

Samo ako su pojasevi autosjedalice provučeni kroz ispravne rupe, autosjedalica može pružiti optimalnu zaštitu.

Kod autosjedalica koje se postavljaju u smjeru suprotnom smjeru vožnje, pojasevi autosjedalice obično moraju izlaziti iz onih rupa koje su u razini ili malo ispod razine ramena djeteta.

Kod autosjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje, pojasevi autosjedalice obično moraju izlaziti iz onih proreza koji su u razini ili malo iznad razine ramena djeteta.

Kako s bebom?




Na dužim putovanjima automobilom veoma mala beba mora biti u fiksiranoj ležaljci, a ne u sjedalici, jer ona zahtijeva napor mišića trupa i ramena pa su moguće neželjene posljedice ako beba nije dovoljno čvrsta.

Od općih pravila, bebu treba poštedjeti velikih vrućina, ali i velike razlike između vanjske i temperature u vozilu. Koristite klimu, ali je usmjerite dalje od bebe i neka razlika u temperaturi bude pet ili šest stepeni kako beba po iznošenju iz automobila ne bi doživjela toplotni šok. Da biste to u potpunosti spriječili, isključite klimu pola sata prije dolaska na odredište kako bi se beba aklimatizirala na vanjsko stanje.

Neće škoditi i ako bebu zaštitite kremom s visokim zaštitnim faktorom, ali i vodite računa da je malim bebama potreban jedan sloj više odjeće nego vama. Kada je riječ o hrani, izuzev dojenja, koje je najbolja prehrana, bebi je najbolje dati svježe pripremljeno adatirano mlijeko ili, ako je starija, gotovu kašicu iz bočice.

I, naravno, u putu pauzirajte češće, a u vožnji nemojte naglo mijenjati brzine, naglo kočiti, prebrzo ulaziti u krivine, jer i male bebe mogu povraćati.

Šta o djeci kažu propisi u BiH i okruženju


BiH: Na prednjem sjedištu ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina. Izuzetno na prednjem sjedištu može se prevoziti dijete mlađe od 2 godine ako ne postoji zračni jastuk ili ako je isključen, a dijete je smješteno u sjedištu okrenutom unazad. Na zadnjem sjedištu djeca do 5 godina moraju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici, a djeca od 5 do 12 godina na posebnom podmetaču prilagođenom visini i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

Crna Gora: Djeca do 12 godina ne smiju koristiti prednje sjedište.

Hrvatska: Djeca mlađa od 12 godina ne smiju putovati na prednjem sjedištu vozila. Moraju putovati na zadnjem sjedištu i koristiti sjedalice prilagođene njihovom uzrastu (sjedalicu za djecu do 5 godina, podmetač sa pojasom u tri tačke vezivanja za stariju djecu). Izuzetak su djeca do 2 godine starosti, koja mogu putovati na prednjem sjedištu u sjedalici okrenutoj unazad i prilagođenoj njihovom uzrastu (zračni jastuk mora biti isključen).

Srbija - Djeca mlađa od tri godine moraju biti smještena u dječije sjedište. Mogu biti na prednjem sjedištu okrenuti unazad - zračni jastuk mora biti isključen. Djeca starosti od 3 do 12 godina ne mogu putovati na prednjem sjedištu vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.