AUTO-MOTO

Michelin razvija "anti-minsku" gumu

Revolucionarni projekat košta 640 miliona eura

(A. Sm.)

14.8.2014


Iz Michelina nam stiže vijest da ova kompanija uveliko razvija novu gumu koja bi trebalo da umanji šanse od detonacije mina. Riječ je o takozvanoj "anti-minskoj" gumi koja bi pomogla vojnim vozilima i vojnicima koji se nalaze u njima u slučaju da naiđu na minsko polje.

Inženjeri Michelina proveli su dosta vremena radeći na ovoj gumi sa francuskom vojskom, ali i sa proizvođačem odbrambenih sistema MBDA.

U izjavi za portal Tyrepress, predstavnici kompanije su izjavili da su se prilikom razvoja "anti-minske" gume služili dugogodišnjim iskustvom stečenim proizvodnjom različitih vrsta guma.

"Nova guma je dizajnirana tako da vrši manji pritisak na podlogu od ljudske noge. S tim što je pravi izazov dizajnirati takvu gumu za vozilo teško više od 7 tona", ističu inženjeri Michelina.

Ako testiranje da zadovoljavajuće rezultate, u kompaniji kažu da će to biti kruna njihovih dostignuća u gumarskoj industriji.

"Anti-minska" guma izrađivat će se ručno. Jedan od najvećih izazova prilikom proizvodnje ove gume bit će spajanje i prilagođavanje pjenastih materijala koji se koriste u izradi, a koje je, prema riječima stručnjaka, veoma teško oblikovati, prenosi internet-prodaja-guma.com.

Na kraju, najvažnije je postići da guma pri kontaktu sa površinom izvrši što je moguće manji pritisak.

U razvoj i testiranje ove gume Michelin će uložiti oko 640 miliona eura. U projekat je već uključeno preko 6.600 istraživača iz cijelog svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.