Michelin razvija "anti-minsku" gumu

Revolucionarni projekat košta 640 miliona eura

(A. Sm.)
14.08.2014 18:16


Iz Michelina nam stiže vijest da ova kompanija uveliko razvija novu gumu koja bi trebalo da umanji šanse od detonacije mina. Riječ je o takozvanoj "anti-minskoj" gumi koja bi pomogla vojnim vozilima i vojnicima koji se nalaze u njima u slučaju da naiđu na minsko polje.

Inženjeri Michelina proveli su dosta vremena radeći na ovoj gumi sa francuskom vojskom, ali i sa proizvođačem odbrambenih sistema MBDA.

U izjavi za portal Tyrepress, predstavnici kompanije su izjavili da su se prilikom razvoja "anti-minske" gume služili dugogodišnjim iskustvom stečenim proizvodnjom različitih vrsta guma.

"Nova guma je dizajnirana tako da vrši manji pritisak na podlogu od ljudske noge. S tim što je pravi izazov dizajnirati takvu gumu za vozilo teško više od 7 tona", ističu inženjeri Michelina.

Ako testiranje da zadovoljavajuće rezultate, u kompaniji kažu da će to biti kruna njihovih dostignuća u gumarskoj industriji.

"Anti-minska" guma izrađivat će se ručno. Jedan od najvećih izazova prilikom proizvodnje ove gume bit će spajanje i prilagođavanje pjenastih materijala koji se koriste u izradi, a koje je, prema riječima stručnjaka, veoma teško oblikovati, prenosi internet-prodaja-guma.com.

Na kraju, najvažnije je postići da guma pri kontaktu sa površinom izvrši što je moguće manji pritisak.

U razvoj i testiranje ove gume Michelin će uložiti oko 640 miliona eura. U projekat je već uključeno preko 6.600 istraživača iz cijelog svijeta.

NA VRH