Kada su se pojavile prve registarske tablice?

Davne 1893. godine u Francuskoj

(A. Sm.)


Prve registarske tablice za motorna vozila počele su da se koriste 14. avgusta, davne 1893. godine u Francuskoj.

Na taj način, Francuska je postala prva zemlja u svijetu koja je počela da na automobile postavlja registarske oznake, iako su se i sami automobili pojavili na putevima tek koju godinu ranije.

Prve tablice u Njemačkoj, zemlji izumitelja modernog automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, pojavile su se 1896.

Uvođenjem u upotrebu sopstvenih registarskih oznaka, Holandija je 1898. ujedno postala i prva zemlja koja je imala "nacionalne" tablice. Prvo vozilo na tablici je imalo broj "1", a već godinu dana kasnije, 1899., izdata je registracija sa rednim brojem 168.

Kada su Holanđani 1906. odlučili da promijene način na koji označavaju automobile, posljednja tablica nosila je broj 2001.

U SAD, u kojoj je proizvodnja automobila doživjela naglu ekspaniziju u prvim decenijama dvadesetog stoljeća, prve registarske tablice imali su vozači motornih vozila u saveznoj državi New York, 1901. godine, prenosi B92.

U početku, vlasnici su bili dužni da se sami pobrinu za izradu tablica, da bi tek kasnije taj posao prešao u nadležnost državnih vlasti.

Prva američka savezna država koja je organizovala proizvodnju i izdavanje automobilskih registarskih tablica, bio je Massachusetts, 1903. godine.

Tablice su se u početku izrađivale od kože, gume, gvožđa, pa čak i od porcelana.

Savremene tablice proizvode se od aluminijuma. Iako u SAD svaka savezna država i dalje izdaje sopstvene registracione oznake, tablica su standardizovane i njihove dimenzije iznose 30,5x15,25 cm.

Zemlje Evropske unije također imaju tablice istih dimenzija, 52x11 cm, a ovaj standard usvojila je i Srbija prilikom uvođenja novih registarskih tablica.

Tablice u jednoj državi možda jesu istih dimenzija, ali to ne podrazumijeva i da imaju isti značaj i vrijednost. U nekim zemljama na cijeni su one koji imaju specifične oznake.

Tako je britanska registraska tablica "F1" prodata 2008. za 400.000 funti (500.000 eura), a sadašnji vlasnik traži za nju nevjerovatnih 10 miliona funti (12,5 miliona eura).

Za nešto manju sumu (10,5 miliona eura), 2008. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prodata je tablica sa oznakom "1", a novac je iskorišten u humanitarne svrhe.

NA VRH

Podijeli članak na