AUTO-MOTO

Mazda priprema mali krossover za 2015.

Ovaj segment je postao naročito popularan u posljednjih nekoliko godina

(A. Sm.)

18.8.2014


Najave da bi Mazda mogla da ponudi krossover koji je manji od modela CX-5 datiraju još iz 2012. Realizacija jednog takvog vozila dovodila se u vezu sa novom Mazdom 2, obzirom da bi novi krossover trebalo da bude baziran upravo na tom modelu. Nedavnim predstavljanjem nove Mazde 2 ponovo je aktuelizovana i priča o malom krossoveru.

Segment malih SUV i krosover modela postao je naročito popularan u posljednjih nekoliko godina, a konkurencija na tržištu se sve više zaoštrava.

Dobri prodajni rezultati modela kao što su Opel Mokka, Renault Captur ili Peugeot 2008, pokazuju da su kupci sve više zainteresovani za automobile iz ove klase.

Prema najnovijim informacijama, Mazda je blizu realizacije sopstvenog malog krossovera koji će u gami tog proizvođača zauzeti poziciju ispod modela CX-5. Šef Mazde Australija, Martin Benders, u razgovoru za Motor Report potvrdio je da je kompanija zainteresovana za dio kolača u tom automobilskom segmentu, prenosi B92.

"Postoji veliki potencijal na tržištu malih krossovera i mi želimo da ga iskoristimo", izjavio je Benders.

On je dodao da razvoj Mazdinog modela "nije daleko od faze proizvodnje", pa se očekuje se da bi ovaj automobil mogao da se pojavi u prodaji 2015. ili najkasnije 2016. godine pod oznakom CX-3.

Kao što je već najavljeno, CX-3 će dijeliti platformu i paletu motora sa novom Mazdom 2, dok bi dizajnom trebalo da podsjeća na manju verziju Mazde CX-5.

Prilikom konstruisanja novog krossovera, akcenat će biti na smanjenju ukupne mase vozila i većoj ekonomičnosti pogonskih jedinica.

Kao i kod nove Mazde 2, u ponudi modela CX-3 naći će se novi 1.5 litarski dizelaš sa 105 ks (77 kW) i 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji će biti uparen sa šestobrzinskim manuelnim ili automatskim mjenjačem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.