AUTO-MOTO

Revolucija u pripremi: Golf 8

Već procurile informacije o novoj generaciji

M. T.

21.8.2014

 

Iako je Golfova sedma generacija, prema Volkswagenovim mjerilima, u cvijetu mladosti, u javnost već cure detalji koji se tiču njenog nasljednika - osme.

Volkswagen ne žuri s Golfom, svaka njegova generacija do sada se zadržala najmanje četiri godine. Sedma je otkrivena prije dvije godine i, uprkos sve jačoj i agresivnijoj konkurenciji, i danas je jedan od najpoželjnijih kompaktnih automobila na svjetskom tržištu.

Karbonska vlakna

Iako glasine kažu da će njegov nasljednik biti spreman tek za pet godina, Volkswagen već uveliko radi na njemu. Prema informacijama koje su objavljene u medijima, osma generacija bit će revolucionarna, dostojna renomea koji Golf uživa među svojim poklonicima.

Naime, restrikcije Evropske unije po pitanju emisije štetnih plinova, koje će stupiti na snagu 2020. godine, stavile su pred Volkswagenove inžinjere novi izazov - da usavrše brojne sisteme na automobilu.

Tako će novi Golf biti znatno niži od aktuelnog, zahvaljujući čemu će dobiti na aerodinamici i, automatski, na potrošnji i emisiji plinova. Vodilja VW-ovim dizajnerima bit će XL1. Zahvaljujuću modularnoj MQB platformi te upotrebi plastike ojačane karbonskim vlaknima i drugim kompozitnim materijalima, automobil će biti težak svega nešto više od jedne tone.

Puna snaga

Naglasak u novoj generaciji bit će nove tehnologije. Prema sada dostupnim informacijama, osmo izdanje Golfa imat će sisteme koji će omogućavati gašenje motora kada se vozi jednakom brzinom (krstarenje) ili prilikom vožnje nizbrdo i usporavanja.

Također, električni turbopunjači za motore manje zapremine tjerat će zrak kroz turbinu dok će motor usporavati, što će pripremiti turbinu za pružanje pune snage kada se ponovno pritisne papučica gasa.

Sve će to, zajedno sa mnogim drugim rješenjima, poput motora sa promjenjivim omjerom kompresije, na čijem se razvoju već radi, omogućiti Golfu da bude jedan od najekonomičnijih modela ikada.

Svakako, za očekivati je da osma generacija Golfa ponudi najmodernija rješenja i u hibridnim i u električnim izvedbama.
 

Golf kroz generacije


Golf 1 (1974.) - prednji pogon i naprijed smješteni motor, a bio je dostupan i kao kabriolet. Sportska GTI verzija sa 1,6-litarskim benzinskim motorom imala je 110 konjskih snaga.

Golf 2 (1983.) - dobio je pogon na sva četiri točka, katalizator, ABS i servovolan. GTI varijanta ojačala je na 160 konjskih snaga.

Golf 3 (1991.) - uvedeni su zračni jastuci i tempomat, a ovo je bila prva generacija koja je nudila i karavansku izvedbu. Lansiran je i kabriolet. U top-model ugrađivao se motor sa 174, a kasnije i sa 190 KS.

Golf 4 (1997.) - donio je sistem kontrole stabilnosti i verziju sa 3,2-litarskim motorom i pogonom na sva četiri točka (R32), koja je dostizala brzinu od 250 kilometara na sat. Novost je bio i automatski DSG mjenjač sa dvije spojke, kao i pogon na sva četiri točka 4motion. ESP je serijski uveden 1999. godine,

Golf 5 (2003.) - razvijen je na novoj platformi, a u serijskoj opremi je imao ABS, BAS, ESP, šest zračnih jastuka. GTI verzija razvijala je 200 KS (ubrzanje od 7,2 sekunde), a uveden je i 1,4-litarski turbobenzinac. Bio je dostupan u verziji Golf Plus.

Golf 6 (2008.) - standardna oprema obogaćena je klima-uređajem. Novosti su još ekonomična verzija BlueMotion, koja troši manje energije, sedmostepeni automatski mjenjač, sedam zračnih jastuka...

Golf 7 (2012.) - nastao je na novoj modularnoj platformi Volkswagenove grupacije, uvedene su ekološke i hibridne izvedbe. Verzija R ima snagu od 300 KS.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.