AUTO-MOTO

Toyota ponovo proizvodi Land Cruiser iz 1984.

Zaljubljenici u automobile iz prošlih vremena imaju nostalgičan odnos prema nekadašnjim modelima

(A. Sm.)

26.8.2014

Kako bi danas izgledao terenac Land Cruiser serije 70 da Toyota nije prestala da ga proizvodi pre desetak godina? Japanska kompanija odgovorila je na to pitanje tako što je odlučila da na godinu dana obnovi proizvodnju ovog modela.

Zaljubljenici u automobile iz prošlih vremena imaju nostalgičan odnos prema nekadašnjim modelima i smatraju da bi mnogi od njih mogli i dan danas da se proizvode. Nekima od njih Toyota će ispuniti tu želju, obzirom da će povodom tri decenije od predstavljanja modela Land Cruiser 70 ponovo početi da izrađuje ovaj terenski automobil. Vozilo će biti dostupno isključivo kupcima u Japanu i to u vremenskom periodu od godinu dana.

Toyota je procijenila da na domaćem tržištu još uvijek vlada interesovanje za ovim modelom, pa očekuje da mjesečno primi oko 200 narudžbi. U ponudi će biti standardna verzija sa 5 vrata, ali i pick-up sa dva reda sjedišta i otvorenim teretnim odjeljkom.

Dizajn spoljašnjosti tek je neznatno modernizovan. Restilizacija obuhvata novi izgled maske hladnjaka, haube i farova. Iako je i unutrašnjost u retro stilu, kupcima će kao opcija na raspolaganju biti savremeni multimedijalni sistem. Novi Land Criuiser serije 70 bit će opremljen savremenim sigurnosnim sistemima uključujući vazdušne jastuke i ABS.

Modernizovan je i pogonski sistem, pa će vozilo biti pogonjeno 4.0 litarskim V6 benzincem sa alumunijumskim blokom i VVT-i tehnologijom. Motor proizvodi 231 ks (170 kW) i 360 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a uparen je sa petobrzinskim manuelnim mjenjačem. Prema fabričkim podacima, prosječna potrošnja iznosit će 15,1 l/100 km.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.