AUTO-MOTO

Šta da očekujemo od Citroena u budućnosti

Dugo se izdvajao od ostalih automobilskih kompanija

(A. Sm.)

5.9.2014

Citroen se dugo izdvajao od ostalih automobilskih kompanija po avangardnom dizajnu. Kako savremena masovna auto-industrija više ne mari mnogo za estetske finese, i Citroen se utopio u prosječnost, a tek povremeno zablista poneki koncept, kao što je to bio Numero 9 iz 2012.

Francuski proizvođač predstavit će na auto-salonu u Parizu novi koncept Divine DS, koji najavljuje u kojem pravcu će se razvijati dizajn budućih DS modela.

U posljednje vrijeme zanimljiva stilska rješenja uglavnom su rezervisana za modele iz luksuzne DS serije, poput Citroena DS3 Cabrio.

Koncept Divine DS osmišljen je da bi se isprobala neka nova stilska rješenja i vidjelo kako publika reaguje na njih, a nije isključeno i da će ovaj automobil predstavljati osnovu za neki budući produkcijski DS model.

novi-koncept-divine-ds-1

Na žalost, prvi utisak je da dizajn nije ni previše originalan, a ni avangardan.

Divine DS je oblikovan kao sportski hečbek, a dugačak 4.210 mm, po čemu je sličan aktuelnom Citroenu DS4. Ipak, automobil se koncepcijski znatno razlikuje od Citroena DS4 jer je širok 1.980 mm (širi je za 17 cm), a pored toga je i primjetno niži (za 18 cm), obzirom da je odstojanje od tla do krova samo 1.350 mm.

Kao i obično kada su u pitanju nove dizajnerske studije, unutrašnjost vozila izgleda futuristički, a osim nekoliko detalja poput "head up" displeja malo toga će biti prenijeto u eventualnu serijsku verziju.

Citroen nije objavio podatke o pogonskom agregatu, a vjeruje se da se ispod haube nalazi 1.6 litarski turbo-benzinac sa 270 ks.

Više detalja o konceptu Divine bit će poznato nakon premijere, početkom oktobra.

novi-koncept-divine-ds-2

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.