AUTO-MOTO

Honda predstavlja novi HR-V u Parizu

Nasljednik kompaktnog krosovera

(A. Sm.)

10.9.2014

Osam godina nakon što je okončana proizvodnja originalne Honde HR-V, japanski proizvođač predstavit će evropskoj publici nasljednika ovog kompaktnog krosovera.

Iako će na sajmu automobila u Parizu biti izložen HR-V sa oznakom "Prototype", u pitanju je praktično pretprodukcijski automobil koji se neće bitnije razlikovati od buduće serijske verzije.

Obzirom da je novi HR-V već predstavljen u Japanu (pod oznakom Vezel), ali i u SAD, dizajn automobila nije nepoznanica.

Japanski proizvođač tvrdi da će HR-V, iako je riječ o relativno malom automobilu, imati prostran i funkcionalan enterijer zahvaljujući između ostalog i Hondinim modularnim "Magic Seat" sjedištima koja omogućavaju brojne konfiguracije sjedenja.

Kao i kod Honde Civic, rezervoar za gorivo je premješten ispod prednjih sjedišta, tako da je povećana zapremina gepeka i spuštena pozicija zadnje klupe. Zadnja sjedišta moguće je potpuno preklopiti čime se dobija ravan pod, što je pogodno za transport kabastih i velikih predmeta.

Honda za sada nije objavila više detalja o evropskoj verziji modela HR-V. Očekuje se da se među pogonskim jedinicama nađe četvorocilindrični 1.5 litarski benzinac sa direktnim ubrizgavanjem, koji proizvodi 132 ks (97 kW) i 154 Nm maksimalnog obrtnog momenta, kao i 1.6 litarski turbo-dizelaš.

Nakon oktobarske pariske premijere, Honda HR-V trebalo bi da stigne na evropsko tržište početkom 2015., kada će biti poznata i cijena ovog automobila.

honda-hr-v-1

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.