AUTO-MOTO

Automobil iz drugog svijeta

Divine DS, skulptura na točkovima

M. T.

11.9.2014

Više od pola miliona prodatih vozila širom svijeta u četiri godine uspjeh je zbog kojeg je Citroenov DS ove godine prerastao u zasebnu marku. Njeno posljednje ostvarenje, konceptni automobil Divine DS, odraz je same njene srži.

divine-ds1

Dizajniran i kreiran u Parizu, Divine utjelovljuje bit marke DS, a to su jedinstvena stilska obilježja, odvažnost, francuska elegancija i tehnologija u službi stila.

Poput dragulja

Kompaktnom siluetom u metaliziranoj sivoj boji blagog odsjaja, Divine na prvi pogled plijeni pažnju snažnim, uglađenim i zadivljujućim stilom. Njegov moćni i harizmatični stil čine napete linije i nizak položaj vožnje (1,35 m) zahvaljujući dobrom ležanju na felgama od 20 inča.

10,4 inča veličina je ogromnog višenamjenskog ekrana visoke rezolucije, smještenog u stropnoj konzoli, koji mijenja centralni retrovizor.

Unutrašnjost je potpuno jedinstvena zahvaljujući odvažnoj morfologiji. Izvedena je na spektakularan način, utjelovljujući avangardnost, profinjenost i otmjenost marke. Vozač je smješten u kokpit raznolikih oblika, a suvozač je okružen fluidnim površinama. Sa suvozačeve strane, tekstilna obloga prekriva konzolu i armaturnu ploču u samo jednom komadu u obliku tvista i spaja se s oblogama na vratima. Ta prozračna tkanina obavija suvozača i uranja ga u svijet visoke mode izvan svih klasičnih automobilskih standarda.

S vozačeve strane, okruženje je bogato tehnologijom i izrezbareno poput dragulja. Centralna konzola u obliku kičme ističe elemente povezane s vožnjom. Prekrivena je bijelim zlatom, a njen kristalni karakter pridonosi profinjenosti i otmjenosti. Diči se i posebnim prekidačima i digitalnim satom, koji su ukrašeni kamenčićima. Crni granitni kamen sa zlatnim šljokicama osobito se slaže sa centralnom konzolom.

Bijelo zlato

Pravougaoni upravljač prava je skulptura koja obećava jedinstven doživljaj u vožnji. Sjedišta su ukrašena vjernom izvedbom remena ručnog sata te presvučena visokokvalitetnom zrnastom anilinskom kožom. Blago topla siva nijansa ističe metalne detalje od bijelog zlata. U stražnjem dijelu nema stakla pa su putnici obavijeni intimnom i uglađenom "čahurom".

Divine DS ima motor 1,6 THP s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva, snage od 270 KS.

Stilska obilježja

Hiperpersonalizacija - Kupcima se nudi izbor unutrašnjosti dostojan visoke mode, koji će potpuno odražavati njihov karakter. Zahvaljujući armaturnoj ploči i vratima koja se mogu zamijeniti u samo 15 minuta, na raspolaganju su tri svijeta unutrašnjosti koji se mogu mijenjati prema ugođaju. Na raspolaganju su "muževni stil", "pariski šik" i "fatalni pank".

Francuska elegancija - Divine DS plod je susreta velikih modnih kuća, vodećih u svojim područjima, ateljea Lesage za vezene detalje ili Swarovski za kristalne ukrase.

Tehnologija u službi stila - futurističko i avangardno poimanje svjetala koja se sjedinjuju sa pokazivačima smjera, laserska tehnologija, fasete na krovu koje se podižu kako bi se ostavilo mjesta za kameru za vožnju unatrag, optimizirana aerodinamika... U unutrašnjosti, vozaču su na raspolaganju digitalni sistemi - ekran osjetljiv na dodir, hologramski prikaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.