AUTO-MOTO

Nissanova avantura

PREZENTACIJE U Konjicu predstavljena nova verzija modela Qashqai - 360

Redakcija

29.4.2015

Nekada ih je bilo i više nego što normalan čovjek može podnijeti, ali u posljednje vrijeme prezentacije automobila u Bosni i Hercegovini postale su rijetkost. Pravo ogledalo očaja u koji su autokuće u našoj zemlji upale, bez perspektive da će se platežna moć u BiH dovoljno popraviti da bi i oni mogli početi normalno raditi i prodavati automobile. 

Zato je Nissanov poziv na jednodnevnu avanturu u krajoliku konjičke regije predstavljao pravo iznenađenje. Ekspedicija modela japanskih proizvođača na čelu s prvom zvijezdom prezentacije, verzijom Qashqai 360, protutnjala je od Sarajeva do Konjica, a potom i do Glavatičeva, u demonstraciji koja je najbolje pokazala hvaljeni Nissanov kvalitet u svim uvjetima vožnje. Bilo je tu i autoputa, dobre i loše ceste, makadama, pa čak i silaska na obalu Neretve. 

nissan360-6

Limitirana serija

Mada je povorka bila sačinjena od cijele game koju nude prodavači Nissana u BiH, na čelu s autokućom Autohit iz Sarajeva, u kojoj su bili novi model Pulsar, kao i Juke, Note, Micra, Pathfinder i X-Trail, akcent je bio na izvedbi Qashqai 360. Ništa revolucionarno, već "obični" primjerak nove generacije Qashqaija, ali posebno opremljen za kupce u BiH. 

Nova verzija opremom je pozicionirana između postojeće Acente i vrhunski opremljene Tekne, što neke Nissanove napredne tehnologije čini još pristupačnijim.

- Ova Nissanova limitirana serija je veoma bitna, jer smo primijetili da je od početka prodaje prošle generacije 90 posto primjeraka Qashqaija u BiH bilo prodato u opremi Acenta sa sličnim dodacima. Zato lansiramo ovaj serijski automobil koji, osim šminke, ima veće točkove od 18 inča s elegantnom i prepoznatljivom dijamantnom završnom obradom, tamno stražnje staklo, inteligentni ključ, te Around View monitor koji vizuelno pokriva 360 stepeni oko automobila - rekao je menadžer Nissana Branko Grković, komercijalni direktor Nissana za BiH.

Kupci koji žele još više mogu odabrati opcijski paket s panoramskim staklenim krovom pune dužine i krovnim nosačima.

Nissanova strast za dovođenjem novih tehnologija širem krugu korisnika istaknuta je opremom za sigurnost i udobnost. U centru pažnje je hvaljeni panoramski monitor (Around View Monitor, AVM), Nissanov jedinstveni „asistent" za parkiranje i vožnju, koje vozaču nudi panoramski pogled na prostor u blizini vozila. Panoramski monitor je potpuno integriran u Qashqaijev novi sistem zabave NissanConnect, skup tehnologija koje obuhvataju mogućnost povezivanja pametnog telefona i napredni sistem satelitske navigacije s planiranjem putovanja „Google Send to Car".

Sigurnosni štit 

U serijsku opremu modela Qashqai 360 uključeni su pametni ključ „Ikey", parkirni senzori sprijeda i straga te unutrašnji retrovizor s funkcijom automatskog zatamnjenja.

Kupce koji odaberu izvedbu 360 obradovat će se paketom sigurnosne opreme. Nissanov hvaljeni sistem „Safety Shield" dio je serijske opreme koji nudi bezbrižnost u vožnji i tehnologije koje se prvi put pojavljuju u ovom segmentu. Među njima su sistem za izbjegavanje frontalnih sudara, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozoravanje na izlazak iz trake i automatsko upravljanje dugim svjetlima.

Qashqai 360 nudi se sa svim aktuelnim motorima i mjenjačima. Najpovoljnija je opcija s odličnim 1,2-litarskim Nissanovim turbobenzincem od 115 KS, koja košta 40.200 KM. Najjeftinija dizelska opcija dolazi sa 1,5-litarskim dCi motorom od 110 KS, a cijena joj je 44.300 KM.

Čudo pod zemljom: Titov bunker od 4,2 milijarde dolara

Tačno, niti se Nissanom može u njega niti ima ikakve veze s automobilima, ali je taj impresivni objekt star skoro 60 godina zaslužio da se makar spomene. Atomsko sklonište pored Konjica, poznatije kao Titov bunker, bilo je jedno od usputnih stanica Nissanove ekspedicije. Svako ko ga je posjetio morao je biti impresioniran poduhvatom inžinjera bivše države, koji su 50-ih godina prošlog stoljeća osmislili pravi grad pod zemljom za utočište tadašnjeg najužeg državnog vrha s Josipom Brozom na čelu.

nissan360-7

Fascinantni su podaci da je u objekt površine 6.000 kvadratnih metara utrošeno 4,2 milijarde dolara, da je u njemu mogao raditi samo onaj ko je položio posebnu zakletvu, da je čak i tada u njemu postojala kablovska televizija, klima-uređaji, bunari s prečišćivačima vode, agregati, gorivo... Sve ono što je potrebno da 360 ljudi pola godine ne mora nigdje izaći. A nigdje nije zabilježeno da je Tito nekada došao u njega. 

nissan360-2

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.