AUTO-MOTO

Na sajam u Frankfurtu "sletio" leteći automobil

Avaz.ba

14.9.2017

Pored klasičnih četvorotočkaša, na aktuelnom frankfurtskom autosalonu izložen je i jedan novitet koji osim po asfaltnim može da se "vozi" i po nebeskim putevima.

Međunarodni salon automobila, koji se u septembru svake neparne godine održava u prijestonici biznisa, okuplja na jednom mjestu najveća svjetska imena iz svijeta autoindustrije.

Doduše, sa ovogodišnje sajamske izložbe izostalo je nekoliko važnih automobilskih brendova, kao što su Peugeot, DS, Infiniti, Jeep, FIAT, Alfa Romeo, Mitsubishi, Volvo i Nissan, ali će zato posjetioci sajma u Frankfurtu moći da vide jedan pravi leteći automobil.

Kompanija AeroMobil predstavila je na svom štandu najnoviji model vozila koje može da leti, ili aviona koji može da se vozi po putu, ako vam se tako više sviđa.

Kako kažu u tom proizvođaču, najnovija verzija 4.0 je visokotehnološko luksuzno vozilo, konstruirano tako da u sebi spoji ono najbolje iz automobilske industrije i aeronautike.

Reuzultat je leteći automobil, čija je karoserija/trup izrađena od kompozitnih materijala. Dizajn ovog vozila/letilice inspiriran je sportskim automobilima, a kada je na zemlji, kreće se pomoću električnog pogonskog sistema koji snagu šalje na prednje točkove.

AeroMobil tvrdi da je autonomija u vožnji sa punim baterijama oko 700 km, što je znatno više od današnjih klasičnih automobila na struju, dok je maksimalna brzina na putu 160 km/h.

U “kopnenom” modu kretanja, krila su sklopljena i postavljena paralelno sa uzdužnom osom vozila.

Nakon trominutne pripreme i konverzije u letjelicu, automobil je spreman za let. Tada na scenu stupa četvorocilindarski 2.0 litarski turbo “bokser” motor koji proizvodi 300 ks. Snaga se prenosi na propeler postavljen pozadi, a letjelica sa punim rezervoarom može da pređe oko 750 km po nebeskom prostranstvu.

Kada je riječ o bezbjednosti, vozilo je opremljeno vazdušnim jastucima, ali i padobranom, u slučaju da dođe do incidenta tokom leta.

U kompaniji AeroMobil kažu da su već spremni da prime narudžbine potencijalnih kupaca, a proizvodnja bi trebala da počne tokom 2018. Cijena ovog letećeg automobile nije saopćena, ali bi nezvanično trebalo da košta oko 1,25 miliona eura. Prvi vlasnici svoja vozila/letjelice mogu da očekuju u garažama/hangarima do 2020. godine.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.