AUTO-MOTO

Samsung i Daimler investirali u brzo punjive baterije za električne automobile

Avaz.ba

14.9.2017

Još 2014. godine pisali smo o izraelskoj kompaniji StoreDot koja se bavi rješenjima za brzo punjenje baterija. Njihova tehnologija bazira se na organskim baterijama koje bi u budućnosti trebale zamijeniti litij-ionske, a čije je punjenje iznimno brzo. Nova vrsta baterija, FlashBattery, trebala bi omogućiti punjenje električnih vozila u samo 5 minuta, a mobilnih uređaja u manje od minute. Nakon 5 minuta punjenja električni bi automobil s ovakvim rješenjem imao autonomiju i do 500 kilometara, kažu ovi Izraelci.

Da ne bi sve ostalo na riječima, ova se ekipa pobrinula i za prikupljanje ovećeg kapitala kako bi mogla nastaviti rad na razvoju svoje tehnologije. U najnovijoj rundi financiranja osigurali su 60 miliona dolara od nekolicine investitora. Zvučnija imena među njima su svakako Daimler, Samsung, te ruski tajkun i vlasnik londonskog nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič.

Glavnina ovog novca bit će iskorištena za razvoj baterija za električne automobile, a Daimler bi trebao biti prvi proizvođač koji će FlashBattery ugraditi u svoja osobna i teretna vozila.

Prođe li sve po planu, StoreDot bi trebao sljedeće godine na tržište pustiti svoje prve baterije za mobilne uređaje, a nakon toga slijede i veće inačice koje bi se mogle ugrađivati u vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.