AUTO-MOTO

Novi Nissan Leaf prelazi 378 kilometara s jednim punjenjem

Avaz.ba

15.9.2017

Nissan je predstavio drugu generaciju Leafa, najprodavanijeg električnog automobila na svijetu. 

Novi Leaf pokreće snažniji elektromotor sa 150 KS i 320 Nm okretnog momenta, ali i Li-ion baterijom većeg kapaciteta od 40 kWh s kojom je službeni domet s jednim punjenjem 378 km. 

Krajem iduće godine u ponudi će biti i baterija većeg kapaciteta. 

Najveća brzina je ograničena na 144 km/h, a dužina je ostala 448 cm. Na kućnu utičnicu (3 kW) puni se 16 sati, a na priključak snage 6 kW 8 sati. Vrijeme punjenja do 80 posto kapaciteta na brzom punjaču jest 40 minuta. 

Novi Leaf opremljen je sa tri nove tehnologije za pomoć u vožnji. 

Napredni sistem za pomoć u vožnji ProPILOT upotrebljava se za vožnju jednim voznim trakom na autocestama i vožnju čini jednostavnijom, opuštenijom i manje stresnom. 

ProPILOT Park je sistem pomoći pri parkiranju koji okreće upravljač, ubrzava, koči i mijenja stepen prijenosa kako bi samostalno uveo automobil u parkirno mjesto, dok sustav e-Pedal omogućuje pokretanje vozila, ubrzanje, usporavanje i zaustavljanje prilagođavanjem pritiska na papučicu gasa. 

Kupcima će se svidjeti i novi dizajn nove aplikacije Nissana za pametne telefone, koja će im omogućiti provjeru punjenja vozila, pronalazak najbliže punionice i grijanje ili rashlađivanje vozila prije nego što u njega uđu. 

Prodaja novog Leafa u Evropi počinje u januaru 2018. godine, piše vecernji.hr. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.