AUTO-MOTO

Najatraktivnija Kia uskoro na putevima

Avaz.ba

3.10.2017

Najatraktivniji model u Kijinoj ponudi u Americi će koštati najmanje 32 hiljade dolara, javljaju američki auto magazini. 

To je najjeftinija verzija, a najskuplja će koštati 51 hiljadu dolara. Radi se o Stingeru koji je najatraktivniji model u cijeloj historiji korejske autoindustrije. 

Stinger spada u tzv. kupea s četvero vrata začetoj Mercedesom CLS. Iako je sličnost s Audijem A7 prisutna, što i ne čudi s obzirom na to da je automobil osmislio ex-Audijev šef dizajna, automobil je naišao na oduševljenje publike. Ono što prvo upada u oči su atraktivne proporcije. Tako Stinger GT konkurira modelima kalibra BMW-a serije 4 Gran Coupe, ali istovremeno nudi razmak između osovina od 2.905 mm - više od prije spomenutih Mercedesa CLS i Audija A7 iz gornjeg doma ponude. 

Automobil je dug 4.831 mm i širok 1.869 mm, a prema riječima odgovornih nudi puni komfor i prtljažnik velike zapremine. 

 Mladalački nastrojen Stinger nije samo atraktivan u pogledu dizajna. Prva je to Kia sa zadnjim pogonom, ali i moćnim motorima. Osnovni 2.0 turbo daje 259 KS i 352 Nm, a 3.3 turbo V6 370 KS i 510 Nm. Potonji uhvati 100 km/h za 5,1 sekundi uz maksimalac na 269 km/h. Osmo-stepena automatika je standard, a na popisu opcija je AWD pogon. Koreanci naglašavaju da je trap automobila razvijen u Evropi, a konačne performanse definirane su nakon opsežnih testiranja u Nirburgringu. Dynamic Stability Damping Control sistem podešavanja vješanja i pet modova rada električnog servo upravljača govore kako se radi o zaista ozbiljnom automobilu spremnom da izazove premium igrače. 

U prilog svemu ide i podatak da je projekt između ostalih vodio Albert Birman (Bierman), do 2014. godine čelni čovjek BMW-ovog M odjeljenja. 

Uostalom, dovoljno je reći da Kiju Stinger mnogi upoređuju s Alfom Giulijom, a pritom ne misle samo na atraktivan dizajn. A kad smo kod Evrope, recimo da će na Starom kontinentu model biti ponuđen i u kombinaciji s moćnim dizelašem. Kia Stinger je u Frankfurtu predstavljen s evropskim specifikacijama, s kakvim početkom iduće godine stiže u prodajne salone. Stinger će u Evropi biti raspoloživ s tri motora: ulaznim 2,0-litrenim turbo benzinskim motorom, 2,2-litrenim turbodizelskim i najsnažnijim 3,3-litrenim twin-turbo V6 benzinskim motorom snage 370 KS. Autentični gran turismo, koji je nastao u Evropi, u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu, postao je najsnažnija i najbrža serijska Kia do sada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.