Tehnologija napreduje

Prvi u svijetu: Električni pogon za kamion sa prikolicom

Avaz.ba
05.10.2017 22:56

Do 2021. godine, "Nikola Motor Company" će predstaviti "Nikola Jedan" i "Nikola Dva" liniju vodonik-električnih kamiona koji će razvijati više od 1.000 konjskih snaga i preko 2.700 Nm obrtnog momenta – skoro duplo više konjskih snaga od bilo kog sadašnjeg kamiona sa poluprikolicom – a sve to sa "nultom emisijom štetnih izduvnih gasova", kao što su prethodno najavili iz kompanije Nikola.

U središtu linije Nikola kamiona je novi pogonski sistem, razvijen zahvaljujući partnertstvu između kompanija Nikola i "Bosch". 

Ove dvije organizacije razvile su pogonski sistem od samog početka. Stručnost kompanije "Bosch" u proizvodnji e-osovina (eng. e-Axle) je omogućilo kompaniji Nikola brže poslovanje i ranije predstavljanje električnog kamiona na tržištu.

- "Bosch" je inkubator rješenja elektro mobilnosti. Bez obzira da li je u pitanju prva ugradnja ili startup, Bosch ubrzava razvoj i pomaže ostvarenje brzog proboja na tržište - izjavio je dr. Markus Hejn, član "Bosch" upravnog odbora zaduženog za sektor "Commercial Vehicle Organization". 

Osnivač i generalni direktor kompanije Nikola Trevor Milton kazao je da su se ubrzano kretali ka cilju – predstavljanja najmodernijeg kamiona sa poluprikolicom na tržištu-.

Dodao je da pogonski sistem zahtjeva inovativnog i fleksibilnog partnera, sposobnog da se brzo prilagodi brzini tima.

- "Bosch" nas je osnažio sa svojim hardverom i softverom da brže lansiramo proizvod na tržište, kako bi naša vizija postala stvarnost - poručio je Milton.

E-osovina razvijena od strane kompanije Bosch je prilagodljiva, modularna platforma sa motorom, upravljačkom elektronikom i transmisijom u jednoj kompaktnoj jedinici.

Ovo je čini pogodnom za vozila bilo koje vrste, od malih putničkih automobila do lakih komercijalnih vozila. Kompanije Nikola i "Bosch" će koristiti ovaj "know-how" pristup da bi komercijalizovali prvu na svijetu e-osovinu sa dualnim motorom za teška komercijalna vozila.

E-osovina će koristiti dokazanu tehnologiju električnih mašina za komercijalna vozila i SMG (odvojeni generator motora) iz kompanije "Bosch". Tehnološka vizija kompanije Nikola i integrisana stručnost kompanije "Bosch" će omogućiti Nikola kamionima da ostvare efikasnost bez konkurencije, prenosi automagazin.rs.

"Bosch" i Nikola će takođe zajedno razvijati kompletan pogonski sistem za cijelu liniju Nikola vozila, koji uključuju koncepte sigurnosti i arhitekturu električnih vozila.

Korištenjem naprednih tehnologija simulacije kroz cjelokupan razvojni proces, od prikaza sistema do ispitivanja i validacije, Nikola Jedan i Dva će biti predstavljeni sa najoptimizovanijim i najnaprednijim dizajnom i sistemom upravljanja vozila u sektoru mobilnosti.

NA VRH