Ovaj auto "pocjepao" je Bugatti, da ima krila bio bi avion

Ovaj auto "pocjepao" je Bugatti, da ima krila bio bi avion

Prošlo je jedva mjesec dana od "Bugattijevog" spektakularnog pothvata u kojem je svojim novim modelom "Chiron" uspio ubrzati od 0 do 400 km/h te se zatim zaustaviti na mjestu u svega 41.96 s. 

Time su jednako kao i prethodnim "Veyronom" skinuli svjetski rekord i još jednom pokazali da su najbolji od najboljeg, prenosi Dnevnik.hr.

I bili su, no naglasak je na prošlom vremenu. Vjerojatno dok su se još ispijali pjenušci i grickao kavijar u redovima francuskog proizvođača, u Švedskoj je čovjek imena Kristijan fon Koenigsgeg (Christian von Koenigsegg) kovao plan za skidanje smješka s "Bugattijevih" zaposlenika. 

Za one koji nisu upoznati s kompanijom "Koenigsegg", čije ime mnogima zadaje muke i pri pisanju i pri izgovaranju, radi se o jednoj od najnaprednijih kompanija kada su u pitanju automobilska rješenja, koja su implementirana u njihove modele. 

Posljednji takav je Agera koja u RS izvedbi iz 5,0-litrenog twin-turbo V8 motora izvlači 1.360 KS, pritom zahvaljujući karoseriji izrađenoj od ugljičnih vlakana s aluminijskim sačama, težeći svega 1.395 kilograma. 

Odlučili su da 1. oktobra pokažu da ono što Agera RS pokazuje na papiru uistinu je izvedivo i u stvarnosti, a za taj pothvat su zamolili kupca jednog primjerka da im ''posudi'' svoj budući automobil kako bi ga nekoliko puta provozali po avionskoj pisti u Danskoj.

Rezultat je bio skidanje ni mjesec dana starog rekorda 0-400-0 km/h koji je postavio "Bugatti" svojim "Chironom" i s Montoyom za upravljačem. I to ne za stotinku-dvije, već za punih 5,5 sekundi, uz konačno vrijeme od 36.44 sekundi.

Tog jutra Francuzima je prisjeo doručak jer se pored Agere, "Chiron" čini kao automobil niže klase, a da stvar bude bolja, "Koenigsegg" već neko vrijeme drži spreman hibridni hiperautomobil – Regera – koji bi prema procjenama do 400 km/h trebao doći za 20 sekundi.

David protiv Golijata – 1:0.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH