AUTO-MOTO

Veliki povratak najekscentričnijeg njemačkog proizvođača

Avaz.ba

12.10.2017

Njemački Wiesmann sve do prije nekoliko godina nudio je originalne automobile impresivnih voznih karakteristika, a sada se vraća na scenu.

Britanci još imaju Morgana, Bristol i nekoliko manjih igrača, a Nijemci su se mogli pohvaliti Wiesmannom, ekscentričnim karoseristom koji je na najbolji mogući način spajao retro dizajn i BMW-ovu tehnologiju. I to je znao dobro naplatiti.  

Posljednje dvije godine kompanija se pokušava podići na noge i ponovo pokrenuti proizvodnju. Prvi korak je najznačajniji, a on je odrađen - Wiesmann i BMW sklopili su sporazum o korištenju BMW-ova motora u budućem modelu Wiesmanna. I to ne bilo koji već 4,4 biturbo V8 iz M5 koji u maksimumu daje 600 KS, piše index.hr.

Za sada je nepoznato u koji će model biti ugrađen novi motor. 

Kompanija koju su 1980-ih utemeljili Martin i Fridhelm Visman (Friedhelm Visman) zadnji model predstavila je 2013. godine na ženevskom salonu povodom proslave 25. godišnjice kompanije. Godinu kasnije, kompanija prestaje s radom, a 2016. kupuju je braća Beri (Berry). Od tada, kompaniju vodi Mario Spicner (Spitzner) pokušavajući je vratiti u život. 

Sudeći po najnovijim informacijama, to mu je i uspjelo, piše index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.