AUTO-MOTO

Milion Škoda proizvedeno u 2017. godini

Avaz.ba

3.11.2017

Škoda Auto zajedno sa svojim proizvodnim partnerima širom svijeta, ponovo je oborila rekord. 

Kompanija je već proizvela milion vozila u ovoj godini.

Četvrta godina zaredom da je Škoda napravila milion vozila u toku godine. Nikada ranije nije se dogodilo da je taj broj dostignut u oktobru kalendarske godine. Škoda modeli Oktavija, Fabia i Superb napravili su najveći doprinos ovom uspjehu. Pored toga, veliki SUV Škoda Kodiaq obećava dalji rast u ovoj godini. Škoda Karoq model također će obezbijediti podsticaj za rast. 

Milion proizvedenih automobila u ovoj godini važna je prekretnica za nas, rekao je Majkl Oeljeklaus (Michael) član odbora za proizvodnju i logistiku u Škodinoj kompaniji.

Ovaj broj koji je do sada dostignut naglašava učinak naših proizvodnih pogona, i stručnost našeg tima. 

Prekretnica od milion proizvedenih vozila do kraja oktobra naglašava pozitivan razvoj Škoda kompanije u posljednjih 25 godina. Od ulaska Volkswagen grupe Škoda je povećala svoju proizvodnju sedam puta i transformirala se od regionalnog operatera do renomiranog svjetskog proizvođača. U to vrijeme postojao je jedan model koji izlazi sa proizvodne trake, danas je to sedam modela sa preko 40 varijanti. Kako se Kompanija razvijala u međunarodnu i efikasnu proizvodnu mrežu, u svojoj domovini Češkoj Republici, pored svog glavnog pogona u Mladoj Boleslavi, proizvodni pogoni postoje i u gradovima Lvasini i Vrčlabi. Pored toga, Škodina proizvodna linija i Volkswagen grupa imaju saradnju sa partnerima u Kini, Indiji, Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini, Alžiru i Slovačkoj. 

Škoda je postavila kurs za dugoročni rast nakon 2017. godine. Putokaz za to dolazi u obliku strategije 2025, a kojim se Kompanija sprema za predstojeće izazove u automobilskoj industriji. Ključna tema buduće strategije uključuje elektromobilnost i digitalizaciju Kompanije i nove mobilne usluge. Škoda ima za cilj da raste u dvije dimenzije, sa jedne strane povećana prodaja vozila, sa druge strane digitalne mobilne usluge, treba da stvore širu bazu za rast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.