Nemojte čekati 'nulu': Evo na šta morate paziti kod akumulatora

Avaz.ba
05.11.2017 11:06

Da akumulatori ne vole niske temperature, zna većina vozača s kakvim-takvim stažom u saobraćaju. 

Ipak, o kolikoj se tačno osjetljivosti radi, znaju, s jedne strane, samo stručnjaci, a s druge oni vozači koji su imali tu nesreću da na svojoj koži osjete šta donosi akumulator koji je otkazao poslušnost.

Kako se tako nešto ne bi događalo, vozačima se savjetuje provjeriti njegovo stanje, i to na vrijeme, a ne kada se temperature već počnu približavati nuli. Osim toga, treba znati da su najveći neprijatelj akumulatoru ustvari ljeto i visoke temperature, što u većini slučajeva do izražaja dolazi tek tokom hladnijeg vremena kada je potreban veći kapacitet za pokretanje vozila. Također, o ispravnosti valja voditi računa bez obzira na to radi li se o klasičnom akumulatoru za vozila bez start&stop sistema, ili onim novijim koji se moraju nositi i s njim i s čitavim nizom drugih okolnosti. Koliko god se, dakle, isprva možda činilo da je za ovakve teme još prerano, treba imati na umu da jesenski dani u meteorološkom smislu mogu biti vrlo ćudljivi. Noći još i više pa ni u našim krajevima nije rijetkost da se topli, pa čak i vrući zrak noću i pred jutro jako ohladi, ponekad već i u septembru ili oktobru. 

Što ta znači za akumulator, najbolje ocrtava podatak prema kojem se njegov kapacitet u privatnom automobilu na nula Celzijevih stepeni smanjuje za čak dvadeset posto njegove deklarirane vrijednosti. Ako je akumulator pun odnosno ispravan, to neće predstavljati nikakav problem, ali ako je njegov kapacitet prepolovljen, ili čak i manji od toga, u datim bi uvjetima lako moglo doći do problema s pokretanjem motora. 

Upravo zbog toga važno je na vrijeme provjeriti stanje akumulatora, kapacitet i napon te puni li ga alternator kako treba. Ako on ne uspijeva nadoknaditi utrošenu struju, što se može događati vozi li se automobil samo na kraćim relacijama, kapacitet akumulatora brzo će padati, što će uzrokovati dodatne probleme pa to može značiti i vjerovatnu kupovinu sasvim novog, piše večernji.hr.

Iako ima vozača koji to mogu učiniti i sami, procjenu stanja akumulatora u vozilu, dakako, najbolje će obaviti stručna osoba, električar u autoservisu, koja je i opremljena odgovarajućim alatom. 

Za precizna mjerenja stanja najčešće se koriste manuelni testni uređaji s grijačima, koji se smatraju kvalitetnijim od sličnih elektroničkih. 

Akumulatore, nadalje, nije loše ni povremeno nadopunjavati, posebno ako nije nov i ako se očekuje oštrija zima. To se također može obaviti u servisu, ali i u vlastitoj režiji, ali za takav postupak je nužno posjedovati kvalitetan punjač. Pri njegovoj nabavci često vrijedi staro pravilo: možete ga kupiti i u supermarketu, već za dvadesetak maraka, ali oni profesionalni, koji su doduše i znatno skuplji, u većini će slučajeva obaviti znatno bolji posao i tek ćete se na njih moći potpuno pouzdati. 

Slično vrijedi i za kablove. 

Ako ih odlučite nabaviti, kupujte pametno i uložite malo više novca jer će takvi duže trajati i poslužit će svrsi budete li morali “posuđivati struju”. Izbjegavajte kablove s laganim plastičnim kvačicama i birajte one s metalnim premosnicama jer one povećavaju provodljivost struje, piše večernji.hr.

NA VRH