AUTO-MOTO

Renault Symbioz, novi oblik slobode: Konceptni glasnik mobilne budućnosti

Piše: Avaz.ba

7.11.2017

Kako zamišljamo automobile budućnosti? Renaultov koncept i ujedno vizija budućnosti Symbioz tipični je glasnik buduće mobilnosti koji integrira toplinu doma i vozila koji zajedno djeluju u harmoniji.  

Ovaj koncept proširuje viziju autonomnih, električnih i povezanih automobila do vremena kada vozila u potpunosti komuniciraju s povezanim kućama, gradovima, drugim vozilima i cestovnoj infrastrukturi, te postaju još personalnija u putovanjima, korištenju energije i zabavnim preferencijama ljudi koji ih koriste.

Način življenja

- Način na koji koristimo naše automobile se mijenja. Automobil odavno više nije prijevozno sredstvo s jednog mjesta na drugo. Tehnologija današnjice dozvoljava da prostor u automobilu postane interaktivan i personaliziran, koji istovremeno povezuje putnike s drugim automobilima, ljudima i objektima oko njih - izjavio je izvršni potpredsjednik Renault Grupe Tjeri Bolore (Thierry Bollore), koji je dodao:

- Gledajući prema 2030. godini, s konceptom Symbioz zamislili smo nove scenarije s efikasnijom upotrebom energije, povezivosti i autonomnim stilom vožnje koji će poboljšati način življenja i putovanja.

Uz koncept Symbioz, automobil više nije odvojen od životnog prostora putnika. Dizajniran je kao pravi produžetak njihovog doma. Oblici, boje, materijali, karakteristike, sve je dizajnirano da putnici imaju osjećaj da su i dalje u svom domu, čak i dok se voze. A kad su kod kuće, automobil je dodatna prostorija doma.

U skladu s Renaultovom namjerom da nastavi sa strategijom nulte emisije i imidžom lidera u proizvodnji i prodaji električnih vozila na evropskom tržištu, komforna i izuzetno modularna unutrašnjost pripisuje se stražnjem pogonu sa dva električna motora smještena na zadnjoj osovini i kapacitetnom baterijom smještenom u podnici.

Vožnja kao opcija

Zahvaljujući različitim modovima autonomne vožnje, vožnja u Symbiozu ne mora više biti klasična. To je tek opcija. Kada ga želite koristiti u opciji dnevnog boravka, prednja sjedišta se jednostavno okreću za 180 stepeni. Tada putnici mogu iskusiti potpuno novi doživljaj vožnje, osjećajući okolinu i prirodu na drugačiji, budući da sve vide kroz stakleni krov.

Vozač i putnici se lako mogu opustiti i razgovarati, čitati knjigu ili uživati u potpunom pristupu njihovom personaliziranom digitalnom svijetu.

Dom puni vozilo, a ono dom

Symbioz maksimalno pomiče granice povezivosti i automatizacije doma. Vaš dom automatski puni vaše vozilo, a vaš automobil može ispuniti potrebe vašeg doma za strujom. Naprimjer, moguće je programirati sistem da privremeno koristi energiju pohranjenu u bateriji rezerviranoj za svjetla, ekrane i kućanske aparate.

Mogućnost povezivanja vašem domu i automobilu omogućava da se međusobno prepoznaju i predvide međusobne potrebe. Uz Symbioz, digitalni ekosistem nema prostornih ograničenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.