AUTO-MOTO

Novi Mercedesov karavan neprikosnoven na trkačkim stazama

Avaz.ba

10.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Model koji je napravljen sa idejom da svoje najjače adute pokaže upravo na trkačkoj stazi, potvrdio je kvalitet oborivši rekord Nirburgringa kada je riječ o produkcijskim karavan vozilima.

Karavani odavno više nisu samo tromi putnički automobili u koje možete natrpati gomilu stvari kada sa porodicom krenete na godišnji odmor, građevinski materijal ako renovirate kupatilo ili džakove paprika kada spremate zimnicu.

Mnogi proizvođači kupcima nude izrazito sportske varijante ove vrste vozila, koje po performansama mogu da se takmiče čak i sa klasičnim sporstkim modelima. Jedan od takvih je i aktuelni Mercedes-AMG E63 S Estate 4Matic, koji je novi najbrži karavan na legendarnoj njemačkoj stazi Nirburgring.

Ovaj auto prešao je čuveni “Nordšlajfe” krug na Ringu za 7 minuta i 45,19 sekundi, a za volanom je bio tets vozač Christian Gebhardt.

Mercedes-AMG E63 S Estate pogonjen je 4.0 litarskim bi-turbo V8 motorom, koji isporučuje čak 612 ks (450 kW) i 850 Nm. Iz stanja mirovanja do stotke stiže za 3,5 s, a limit je fabrički postavljen na 250 km/h (kod modela za tržište SAD maksimalna brzina ograničena je na 290 na sat). Standardno se isporučuje sa Mercedesovim 4Matic sistemom pogona na sva 4 točka.

Interesantno je da je prethodni rekord za produkcijske karavane na ovoj stazi držao Seat Leon Cupra ST, pošto je 2015. obišao krug dužine 20,8 km za 7 minuta i 58 sekundi. Ovaj Seat je opremljen četvorocilindarskim 2.0 litarskim turbo-benzincem sa 280 ks i 348 Nm maksimalnog obrtnog momenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.